Ciasto francuskie jest doskonałą bazą do zrobienia pysznych i szybkich przekąsek. Na słodko, na słono, każda będzie wyjątkowa i smaczna. Jeżeli masz gotowe ciasto francuskie to przygotowanie zawijasów zajmie Ci dosłownie kilka minut! Sprawdź nasze ulubione przepisy.

Roladki z ciasta francuskiego na słono

Zawijasy z ciasta francuskiego na słono to doskonały pomysł na szybką przekąskę, przystawkę lub dodatek do większego dnia.

Roladki z ciasta francuskiego z pesto i mozzarellą

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • ulubione pesto (możesz też zrobić je samodzielnie, tutaj znajdziesz przepis)
  • 150 gram startej mozzarelli

Sposób przygotowania:

  1. Płat ciasta rozwijamy, smarujemy pesto i posypujemy mozzarellą.
  2. Zawijamy ściśle i kroimy na 2-3 centymetrowe plastry.
  3. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Pieczemy w nagrzanym do 200ᵒC piekarniku przez 15-20 minut.

Roladki z ciasta francuskiego z szynką i serem

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 100 gramów szynki wieprzowej
  • 4 - 5 łyżek pikantnego ketchupu
  • 150 gramów drobno startego sera żółtego
  • zioła prowansalskie lub przyprawa do pizzy

Sposób przygotowania:

  1. Płat ciasta rozwinąć, posmarować cienko ketchupem, posypać przyprawą. Następnie równomiernie poukładać plastry szynki, posypać żółtym serem.
  2. Zwinąć ściśle. Potem pokroić na około 2 - 3 cm plastry.
  3. Ślimaczki poukładać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w 4 - 5 cm odstępach od siebie.
  4. Piec około 20 minut w temperaturze 200 stopni, do zezłocenia.

Roladki z ciasta francuskiego ze szpinakiem i serem feta

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 450 g szpinaku mrożonego
  • 130 g fety
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki śmietany 18-procentowej
  • garść startego sera żółtego

Sposób przygotowania:

  1. Szpinak podsmażamy na patelni aż woda odparuje. Dodajemy zmiażdżony czosnek i pokruszoną fetę. Mieszamy do momentu, gdy składniki się połączą.
  2. Masę zdejmujemy z ognia tak, aby przestygła.
  3. Ciasto rozwijamy, smarujemy masą szpinakową i zawijamy w roladę wzdłuż dłuższego boku.
  4. Kroimy na plastry i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Pieczemy w nagrzanym do 200ᵒC piekarniku przez 15-20 minut.

Roladki z ciasta francuskiego na słodko

Roladki z ciasta francuskiego z cynamonem

Składniki:

  • opakowanie ciasta francuskiego
  • 3 łyżki roztopionego masła
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka przyprawy korzennej
  • opcjonalnie pokruszone orzechy

Sposób przygotowania:

  1. Rozwijamy ciasto i smarujemy je roztopionym masłem.
  2. W miseczce mieszamy wszystkie przyprawy i równomiernie rozkładamy je na cieście.
  3. Ciasto zawijamy wzdłuż dłuższego boku i kroimy na 2-3 centymetrowe zawijasy.
  4. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Pieczemy w nagrzanym do 200ᵒC piekarniku przez 15-20 minut.

Roladki z ciasta francuskiego z twarożkiem

Składniki:

  • opakowanie ciasta francuskiego
  •  1 kostka sera białego półtłustego
  • 3 łyżki cukru
  • 1 ½  łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka gęstej śmietany

Sposób przygotowania:

  1. Ser przekładamy do miski dodajemy żółtko, śmietanę i oba rodzaje cukru.
  2. Miksujemy aż do uzyskania gładkiej masy.
  3. Ciasto francuskie smarujemy masą serkową, zawijamy dłuższym bokiem.
  4. Kroimy i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Rolady smarujemy białkiem i pieczemy w 200ᵒC przez około 15 minut.

Roladki z ciasta francuskiego z konfiturami

Składniki:

  • opakowanie ciasta francuskiego
  • 50 g ulubionej konfitury

Zamiast konfitury możesz dodać ulubiony dżem lub nutellę.

Sposób przygotowania:

  1. Ciasto rozwijamy i równomiernie smarujemy konfiturą.
  2. Zawijamy wzdłuż dłuższego boku i kroimy na 2 centymetrowe ślimaki.
  3. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Pieczemy 15 minut w 200ᵒC.