Różany mazurek- przepis

Składniki:

Kruche ciasto:

  • 200 g mąki
  • 140 g zimnego masła
  • 70 g cukru pudru
  • 1 jajko

Na nadzienie:

  • 3 łyżki konfitury z płatków róży lub dżem malinowy
  • 150 g białej czekolady
  • 200 g śmietany
  • sok z 1 buraka
  • ½ szklanki płatków migdałowych
  • Opcjonalnie płatki róży

Sposób przygotowania:

  1. Najpierw robimy spód ciasta. Zimne masło kroimy w kostkę, dodajemy mąkę, cukier puder i jajko. Zagniatamy ciasto, formujemy kulę i zawijamy folią aluminiową. Schładzamy w lodówce minimum 30 minut.
  2. Gdy ciasto się schłodzi, wylepiamy nim formę, nakłuwamy widelcem, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190°C i pieczemy przed 10 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 175°C i pieczemy jeszcze 15 minut (do uzyskania złotego koloru).
  3. Ciasto wyciągamy z piekarnika i odkładamy do wystygnięcia.
  4. Spód smarujemy konfiturą z róży lub dżemem malinowym.
  5. Na mały gaz wstawiamy garnek z wodą i wkładamy do niego metalową miskę. Do miski wkładamy białą białą czekoladę i roztapiamy ją na parze. Dodajemy śmietanę cały czas mieszając.
  6. Przygotowujemy buraka, aby uzyskać różowy kolor. Ścieramy buraka na tarce, wkładamy do kawałka gazy i wyciskamy do masy tak, aby miała różowy kolor.
  7. Mieszamy masę i wykładamy ją na ciasto tak, aby dokładnie zakryć dżem.
  8. Podprażamy płatki migdałów na patelni i rozrzucamy je po mazurku.
  9. Możemy rozrzucić także płatki róży lub użyć większej ilości płatków migdałów.