Różany mazurek- przepis
Składniki:
Kruche ciasto:
- 200 g mąki
- 140 g zimnego masła
- 70 g cukru pudru
- 1 jajko
Na nadzienie:
- 3 łyżki konfitury z płatków róży lub dżem malinowy
- 150 g białej czekolady
- 200 g śmietany
- sok z 1 buraka
- ½ szklanki płatków migdałowych
- Opcjonalnie płatki róży
Sposób przygotowania:
- Najpierw robimy spód ciasta. Zimne masło kroimy w kostkę, dodajemy mąkę, cukier puder i jajko. Zagniatamy ciasto, formujemy kulę i zawijamy folią aluminiową. Schładzamy w lodówce minimum 30 minut.
- Gdy ciasto się schłodzi, wylepiamy nim formę, nakłuwamy widelcem, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190°C i pieczemy przed 10 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 175°C i pieczemy jeszcze 15 minut (do uzyskania złotego koloru).
- Ciasto wyciągamy z piekarnika i odkładamy do wystygnięcia.
- Spód smarujemy konfiturą z róży lub dżemem malinowym.
- Na mały gaz wstawiamy garnek z wodą i wkładamy do niego metalową miskę. Do miski wkładamy białą białą czekoladę i roztapiamy ją na parze. Dodajemy śmietanę cały czas mieszając.
- Przygotowujemy buraka, aby uzyskać różowy kolor. Ścieramy buraka na tarce, wkładamy do kawałka gazy i wyciskamy do masy tak, aby miała różowy kolor.
- Mieszamy masę i wykładamy ją na ciasto tak, aby dokładnie zakryć dżem.
- Podprażamy płatki migdałów na patelni i rozrzucamy je po mazurku.
- Możemy rozrzucić także płatki róży lub użyć większej ilości płatków migdałów.
Komentarze