Co będzie Ci potrzebne?

  • mała cukinia (najlepiej w rozmiarze zbliżonym do ogórka szklarniowego)
  • opakowanie gotowego ciasta francuskiego
  • biały serek twarogowy
  • sól morska, pieprz lub chilli do smaku
  • jednorazowe papilotki do babeczek

Opcjonalnie dodajemy pokrojony w cienkie plastry boczek lub szynkę parmeńską – może być też serrano albo szynka szwarcwaldzka.

Jak zrobić róże z cukinii?

Pokrojoną w cienkie plastry cukinię wkładam na 2-3 minuty do lekko osolonej wody. Rozwijam ciasto francuskie i kroję je na cienkie, poprzeczne pasy. Połowę każdego z nich smaruję cienką warstwą twarożku, przyprawiam do smaku, a następnie układam na niej cukinię. Jeśli wybrałaś wersję z mięsem – połóż także plaster szynki parmeńskiej lub boczku. Zaginam nieposmarowaną część ciasta, a następnie zwijam je w rulon. Tak przygotowane róże wkładam do papilotek i piekę przez 7 do 15 minut w 180 stopniach.  

róże-z-cukinii-i-ciasta
Fotolia

Tę przekąskę możesz zaserwować też na słodko. Wtedy zamiast cukinii użyj jabłek, a ciasto posyp odrobiną brązowego cukru i cynamonu. Smacznego!