Róże z jabłek - składniki:
- 2 jabłka
- sok z połówki cytryny
- cynamon
- opakowanie ciasta francuskiego
- cukier puder
- opcjonalnie: konfitura z moreli
Róże z jabłek - przygotowanie:
1. Jabłka myjemy, przecinamy na pół i usuwamy gniazda nasienne. Następnie owoce bez obierania kroimy w cienkie plasterki. 2 szklanki wody gotujemy z sokiem z cytryn. Wrzucamy do niej plasterki i zostawiamy na kilka minut, aż jabłka lekko zmiękną.
2. Ciasto rozwijamy i wzdłuż krótszego boku kroimy na paski o długości ok. 6 cm. Połowę paska od góry posypujemy cynamonem - opcjonalnie można go też posmarować warstwą konfitury. Na każdym pasku układamy na zakładkę plasterki jabłek (skórą ku górze). Zakładamy od dołu nieposmarowaną częścią ciasta i delikatnie zwijamy w rulon.

3. Powstałe róże z jabłek przekładamy do formy do mufinek - można też ułożyć je na blasze przykrytej papierem do pieczenia. Przykrywamy folią i pieczemy 25-30 minut w 180-200°C. Zdejmujemy folię i chwilę pieczemy, by jabłka się przyrumieniły. Wyciągamy z formy i po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
Róże z jabłek - obejrzyj jak je zrobić krok po kroku:
--
Zobacz też: Róże z cukinii i ciasta francuskiego >>>
Komentarze