Tajska zupa Tom Kha Kai

Składniki:
•    200 g piersi z kurczaka
•    200 g krewetek
•    1 litr domowego rosołu
•    50 g pieczarek
•    10 g świeżo posiekanego imbiru
•    1 pęczek świeżej natki kolendry
•    100 g cebuli
•    1 l mleka kokosowego
•    4 listki limonki kaffir
•    4 g trawy cytrynowej
•    1 papryczka chili
•    1 łyżka zielonego curry


Sposób przygotowania:
1.    Pierś kurczaka oraz krewetki pokrój w dużą kostkę, podsmaż w garnku, a następnie odłóż je  na bok.
2.    Cebulę i papryczkę chili pokrój w mniejszą kostkę. Podsmaż całość w dużym garnku, dodaj łyżkę zielonego curry.
3.    Następnie zalej wszystko litrem rosołu, dodaj posiekany imbir oraz mleczko kokosowe.
4.    Zupę doprowadź do wrzenia, a następnie dodaj pokrojone w ćwiartki pieczarki. Gotuj około 5 minut.
5.    Na koniec posyp posiekaną kolendrą i dopraw do smaku solą.