Soczewica to prawdziwy skarb! Zawiera magnez i witaminę B6, które pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego. Warto sięgnąć po nią, gdy cierpimy na anemię, ponieważ jest źródłem żelaza, które pomaga w prawidłowej produkcji czerwonych krwinek i hemoglobiny. Dodatkowo soczewica ma niski indeks glikemiczny, dlatego może być spożywana przez cukrzyków i osoby odchudzające się.

Zupa z soczewicy – przepis

Składniki:

  • 1 szklanka czerwonej soczewicy
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 cebula 
  • 1 marchewka
  • 1 ½ L bulionu warzywnego
  • natka pietruszki
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • łyżka masła
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, płatki chili

Sposób przygotowania: 

  1. Soczewicę płuczemy pod bieżącą wodą.
  2. Cebulę i czosnek siekamy i podsmażamy na łyżce oleju.
  3. Na grubych oczkach ścieramy marchewkę.
  4. Na rozgrzane dno garnka wlewamy olej i dodajemy masło. Kiedy tłuszcz się roztopi wrzucamy marchewkę. Smażymy około 2 minuty. Dodajemy soczewicę, cebulę i czosnek. Smażymy około 2 minuty. 
  5.  Wlewamy pomidory w puszce i bulion.
  6. Gotujemy 15-20 minut na średnim ogniu.
  7. Doprawiamy przyprawami.
  8. Przed podaniem oprószamy posiekaną natką pietruszki.