Powoli żegnamy się z lekkimi, letnimi posiłkami i zmieniamy nasze menu na nieco bardziej kaloryczne i sycące. Jesienią, gdy na zewnątrz pada deszcz i wieje wiatr, zdecydowanie częściej nachodzi nas także ochota na coś ciepłego i rozgrzewającego. Daniem, które idealne sprawdzi się o tej porze roku jest fasolowa zupa z harissą. Posiłek swój wyjątkowy smak zawdzięcza przede wszystkim tej czerwonej paście, wywodzącej się z kuchni Bliskiego Wschodu.  Papryczki chilli, z których jest przygotowywana, świetnie podkręcają bowiem smak każdej potrawy.

Zupa fasolowa z pastą harissa

Składniki:

  • 1 szklanka fasoli białej
  • ½ pora
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu
  • starta skórka z ½ cytryny
  • 2 łyżeczki pasty harissa (np.Jasmeen)
  • 4 laski selera
  • 2 ziemianki
  • 2 liście laurowe
  • 1,5 litra bulionu warzywnego
  • ½ soku z cytryny
  • 1 pęczek kolendry
  • sól i pieprz
  • olej

Przygotowanie:
Na dnie dużego garnka rozgrzewamy olej i smażymy przez około 4 minuty pokrojonego w talarki pora. Po tym czasie dodajemy skórkę z cytryny oraz kumin i smażymy następne 4 minuty. Do garnka dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, seler pokrojony w  paski, liść laurowy, białą fasolę i pastę harissa. Całość dusimy przez około 10 minut, co jakiś czas mieszając. Następnie wlewamy bulion warzywny i gotujemy jeszcze około 15 minut. Na koniec gotową zupę doprawiamy solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny.
Podajemy z  pieczywem oraz świeżą kolendrą.