Spis treści:

  1. Leczo z dyni na ostro
  2. Przepis na leczo z dyni z cukinią

Leczo z dyni na ostro

Składniki:

  • dynia w typie hokkaido lub piżmowa,
  • 5 cm imbiru,
  • papryczka chili,
  • 2 cebule,
  • 3 papryki słodkie,
  • 2 marchewki,
  • ziele angielskie,
  • liść laurowy,
  • pieprz czarny,
  • sól,
  • bulion warzywny lub wołowy.

Przygotowanie:

  1. Jeżeli przygotowujesz leczo z dyni hokkaido, sparz skórkę i dokładnie wyszoruj.
  2. Natomiast dynię piżmową dokładnie obierz ze skórki. Wybieraj ciężki i stabilny nóż, aby pokroić dynię w drobną kostkę. Pozostałe warzywa obierz ze skórki i również pokrój na drobne kawałki.
  3. Cebulę zeszklij na oleju lub oliwie z oliwek i dodaj przyprawy.
  4. Po około 5 minutach dodaj warzywa i przesmaż kolejne 5 minut.
  5. Wlej bulion i przykryj całość pokrywką. Duś przez około godzinę na wolnym ogniu. Jeżeli lubisz leczo w wersji z mięsem, dodaj pokrojoną kiełbasę śląską lub chorizo.

Przepis na leczo z dyni z cukinią

Składniki:

  • dynia w typie hokkaido lub piżmowa,
  • 2 cukinie,
  • 2 cebule,
  • 3 papryki słodkie,
  • 2 marchewki,
  • ziele angielskie,
  • liść laurowy,
  • pieprz czarny,
  • sól,
  • bulion warzywny lub wołowy.

Przygotowanie:

  1. Jeżeli przygotowujesz leczo z dyni hokkaido, sparz skórkę i dokładnie wyszoruj. natomiast dynię piżmową dokładnie obierz ze skórki.
  2. Wybieraj ciężki i stabilny nóż, aby pokroić dynię w drobną kostkę.
  3. Pozostałe warzywa obierz ze skórki i również pokrój na drobne kawałki. Cebulę zeszklij na oleju lub oliwie z oliwek i dodaj przyprawy.
  4. Po około 5 minutach dodaj warzywa i przesmaż kolejne 5 minut.
  5. Wlej bulion i przykryj całość pokrywką. Duś przez około godzinę na wolnym ogniu.