Rukola - włoska ulubienica

Rukola to ulubiona sałata włoskiej kuchni. U nas znana była już kilkadziesiąt lat temu - jako rukiew siewna. Teraz przeżywa swój kulinarny renesans. Z wyglądu przypomina listki mlecza i  jest bogata w wiele witamin, takich jak A i K.

Rukola jest bardzo wyrazista - ma zdecydowany, nieco korzenny, orzechowy smak. Świetnie pasuje do sałatek z dodatkiem pomidorów, ale dobrze też połączyć ją z delikatnymi serami czy owocami morza. Prostym, ale smacznym daniem do przygotowania z dodatkiem rukoli będzie orientalna sałatka z wędzonym łososiem, cukinią i awokado. „Możemy też dodać do niej pierś z kurczaka” – poleca Piotr Murawski, szef kuchni Knorr

Roszponka - drobna dużo może

Roszponka ma drobne liście i lekko orzechowy posmak. Im drobniejsze liście, tym będzie bardziej aromatyczna. Ten rodzaj sałaty pasuje do przepisów rodem z gorącego Południa – na przykład do włoskiej sałatki z cukinią. Do jej przyrządzenia potrzebny będzie filet z łososia, czerwona papryka, garść roszponki i małe kuleczki sera mozzarella. „Zamiast ryby możemy użyć piersi z kurczaka”

Radicchio będzie gorzko!

Sałata radicchio ma bordowe, grube liście z białymi zgrubieniami. Charakteryzuje się goryczką, więc dodajemy ją do sałatek z umiarem. Jej liści używa się też do dekoracji warzywnych kompozycji oraz dań głównych. Przechowywana w lodówce może wytrzymać w niej nawet cały tydzień. Jej intensywny smak da się przełamać dressingiem z dodatkiem koperku i oliwy

Sałata lodowa - krucha jak lód

Sałata lodowa swoją nazwę nosi nieprzypadkowo. Przy łamaniu wydaje dźwięk, który przypomina kruszenie lodu. Ma łagodny, lekko słodki smak. Jest praktyczna, bo można ją przechowywać w lodówce nawet do tygodnia. Wiosną i latem można postawić na przepis na sałatkę z jajkiem, z dodatkiem sałaty lodowej, pomidorków koktajlowych i świeżego łososia

Cykoria - nie tylko dla odważnych!

Cykoria jest krucha i niepozorna, ale im mniejsza, tym lepsza. To źródło witamin, potasu i błonnika. Do tego cechuje się niewielką ilością kalorii (17 kcal/100g), dlatego będzie świetną przekąską dla osób chcących zadbać o linię. Wykorzystać ją możemy, by przygotować niezwykłą kompozycję podaną w niestandardowy sposób – w cykoriowych łódeczkach. Do jej przygotowania potrzebny będzie mix sałat, rzodkiewka, szczypiorek i ogórek. W misce łączy się składniki i nakłada do przygotowanych wcześniej łódeczek z cykorii, związanych szczypiorkiem. „W tym celu zamiast szczypioru możemy użyć pora – kroimy warzywo wzdłuż na cienkie paseczki i parzymy krótko we wrzącej wodzie” – radzi Piotr Murawski

Zobacz przepisy na 5 wiosennych sałatek ->>