Sezon na grillowanie trwa w najlepsze! Co powiesz na zamianę kiełbasy, karkówki i kaszanki na stek z ryby? Walory smakowe to tylko jeden z wielu powodów, dla których warto zdecydować się na zmianę grillowego menu. W rybach znajdziemy pełnowartościowe białko o wysokiej przyswajalności, nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminę D, a także szereg składników mineralnych jak jod, selen, fluor, magnez czy wapń. Jakie ryby najlepiej pasują na grilla?

Jakie ryby na grilla?

Zanim przystąpimy do grillowania musimy wybrać jaką rybę wrzucimy na ruszt. Warto wybierać ryby świeże, surowe lub chłodzone. Niezbyt trafnym wyborem może okazać się ryba mrożona, ponieważ po rozmrożeniu i grillowaniu będzie się rozpadać i straci walory smakowe.

Jeżeli chcesz wybrać rybę pod względem zawartości kwasu omega-3, zdecyduj się na łososia, sardynki, makrelę, tuńczyka, halibuta lub dorsza.

Dosyć ważnym kryterium przy wyborze ryby może być wybranie takiego gatunku, który nie ma zbyt dużej ilości ości. Wybieraj wtedy takie ryby, których kręgosłupy odchodzą jednym ruchem i nie musimy obawiać się nieprzyjemnych niespodzianek w trakcie jedzenia. Odpowiednim gatunkiem będzie wcześniej wspomniany łosoś lub pstrąg.

Marynata do ryby – uniwersalny przepis

Bardzo ważnym krokiem w grillowaniu ryby jest jej odpowiednie przygotowanie i zamarynowanie. To właśnie przyprawy wydobywają prawdziwy smak mięsa, dlatego warto obtoczyć rybę w ziołach i przyprawach i pozostawić w lodówce nawet na dobę przed grillowaniem. Jak przygotować uniwersalną marynatę do ryby? 

Składniki:

  • sól
  • sok z cytryny
  • oliwa
  • przyprawy według uznania: tymianek, rozmaryn, natka pietruszki, koperek, pieprz cytrynowy lub ziele angielskie

Sposób przygotowania:

  1. Rybę oczyszczamy z łusek i wnętrzności jeżeli takowe występują. Przygotowane kawałki ryby myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy papierowym ręcznikiem.
  2. Składniki marynaty mieszamy ze sobą tak, aby była ona w stanie pokryć całą przygotowaną rybę.
  3. Rybę obtaczamy w marynacie. Możemy zapakować ją w folię z kawałkami cytryny i przełożyć na noc do lodówki.
  4. Następnie przystępujemy do grillowania ryby.

Zobacz też: Grillowany dorsz z pesto i warzywami śródziemnomorskimi

Jak przyrządzić rybę?

Przyrządzenie ryby to głównie jej zamarynowanie, ale także cały proces grillowania. Jest on istotny, ponieważ to od długości i sposobu grillowania zależeć będzie, jak finalnie ryba będzie smakować. Ryba z grilla piecze się dość szybko, ponieważ mięso jest delikatne. Często wystarczy jedynie 20 minut, aby danie było gotowe. Rybę możemy położyć bezpośrednio na ruszt, możemy także wykorzystać specjalne kosze do grillowania ryb lub możemy upiec rybę w folii.

Jakie dodatki do ryby z grilla?

Do ryby doskonale pasować będą wszelkiego rodzaju warzywa z grilla oraz sałatki. Możemy pokusić się także o przygotowanie sosu na bazie jogurtu lub cytryny, aby jeszcze bardziej podkręcić smak grillowanej ryby. Popularnym dodatkiem do ryby z grilla są także frytki i ziemniaki pod różną postacią.

Sprawdź też: