Sałatka ryżowa z łososiem
Składniki :
- 1/2 szklanki ryżu
- 20 dkg łososia
- 6 truskawek
- 1/2 awokado
- 10 gron winogrono ciemne
- 6 kulek mozzarella
- 1 garść roszponki
- 1/2 cytryny
- sól, pieprz kolorowy
- przyprawa do ryb
- oliwa z suszonych pomidorów
Przygotowanie :
Ryż dokładnie płuczę zimną wodą, przekładam do garnka wlewam szklankę wody, dodaję sól i gotuję na wolnym ogniu aż wchłonie wodę. Wstawiam pod koc na 30 minut aż dojdzie. Łososia solą, pieprzę, posypuje przyprawą do ryb i odstawiam na 30 minut. Po tym czasie gotuję go na parze w garnku około 10 minut, czas gotowania zależy od grubości łososia. mój był dość gruby. Truskawki, winogrono myję i kroję na cząstki, dodaję do ryżu przestudzonego, dokładam roszponkę, mozzarellę pokrojoną, awokado które skrapiam sokiem z cytryny, dodaję łososia którego dzielę na kawałki. Doprawiam solą, pieprzem, polewam oliwą od suszonych pomidorów.
Przepis pochodzi ze strony > > > www.mojegotowanie.pl/przepis/salatka-ryzowa-z-lososiem
Smacznego!
Komentarze