Sałatka ryżowa z łososiem

Składniki :

  • 1/2 szklanki ryżu
  • 20 dkg łososia
  • 6 truskawek
  • 1/2 awokado
  • 10 gron winogrono ciemne
  • 6 kulek mozzarella
  • 1 garść roszponki
  • 1/2 cytryny
  • sól, pieprz kolorowy
  • przyprawa do ryb
  • oliwa z suszonych pomidorów

Przygotowanie : 

Ryż dokładnie płuczę zimną wodą, przekładam do garnka wlewam szklankę wody, dodaję sól i gotuję na wolnym ogniu aż wchłonie wodę. Wstawiam pod koc na 30 minut aż dojdzie. Łososia solą, pieprzę, posypuje przyprawą do ryb i odstawiam na 30 minut. Po tym czasie gotuję go na parze w garnku około 10 minut, czas gotowania zależy od grubości łososia. mój był dość gruby. Truskawki, winogrono myję i kroję na cząstki, dodaję do ryżu przestudzonego, dokładam roszponkę, mozzarellę pokrojoną, awokado które skrapiam sokiem z cytryny, dodaję łososia którego dzielę na kawałki. Doprawiam solą, pieprzem, polewam oliwą od suszonych pomidorów.

Przepis pochodzi ze strony > > > www.mojegotowanie.pl/przepis/salatka-ryzowa-z-lososiem 

Smacznego!