Sałatka z gruszką, orzechami i serem pleśniowym

Składniki:

  • 1/3  gruszek z puszki (np. Sandra)
  • 1 mix sałat
  • 50 g sera z niebieską pleśnią
  • garść orzechów włoskich
  • 2 łyżki miodu
  • sok z połowy cytryny
  • 6 łyżek z oliwy z oliwek
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

Sałatę myjemy i układamy na talerzach. Następnie kroimy gruszki na cienkie kawałki, a ser pleśniowy w kostkę. Na rozgrzanej patelni z odrobiną oliwy z oliwek prażymy orzechy. Na talerzach układamy kolejno kawałki gruszek, kostki sera i orzechy. Do małego naczynia wlewamy oliwę z oliwek, miód, sok z cytryny oraz dodajmy szczyptę soli i pieprzu. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy i polewamy gotowym sosem. Przed podaniem wstawiamy do lodówki na około 25 minut.