Sernik cappuccino - składniki:

Masa serowa:

  • 3 łyżki żelatyny
  • 250 g twarogu sernikowego
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 250 g mascarpone
  • łyżka ekstraktu waniliowego
  • filiżanka espresso
  • 180 g okrągłych biszkoptów

Poncz:

  • łyżeczka mielonej kawy
  • cukier
  • likier kawowy

Wykończenie:

  • 100 ml kremówki 30%
  • cukier puder
  • 1/2 łyżeczki żelatyny
  • kakao do posypania

Przygotowanie:

1. Żelatynę rozpuścić w 1/2 szklanki wrzątku. Ostudzić. Twaróg utrzeć z cukrem blenderem. Ucierając, dodawać po łyżce mascarpone. Na koncu wlać ekstrakt waniliowy i espresso. 2 łyżki serowej masy wymieszać z żelatyną. Następnie połączyć z resztą masy. 

2. Kawę na poncz zaparzyć w 1/2 szklanki wody. Doprawić cukrem i likierem kawowym. Połową biszkoptów wyłożyć spód wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Nasączyć je częścią ponczu. Przykryć połową masy. Obłożyć drugą warstwą biszkoptów, nasączyć je resztą ponczu. Przykryć resztą masy i wyrównać. 

3. Wstawić do lodówki, aż masa zastygnie. Kremówkę ubić z łyżką cukru pudru. 1/2 łyżeczki żelatyny rozpuścić w łyżce wrzątku. Dodać do bitej śmietany. Wymieszać. Masę wyłożyć na sernik, tak by wyglądała jak pianka na cappuccino. Schłodzić. Oprószyć kakao.

sernik-bez-pieczenia
Miód Malina Studio