Sernik kokosowo-cytrynowy - przepis

Składniki na spód ciasteczkowy:

  • 120 g ciastek
  • 40 g rozpuszczonego masła
  • 2 łyżki wiórków kokosowych

Składniki na masę serową:

  • 500 g twarogu tłustego, trzykrotnie zmielonego (z kubełka)
  • 110 g cukru pudru
  • 250 ml mleczka kokosowego
  • 2 łyżki (18g) matchy Moya Matcha
  • otarta skórka z 1 cytryny
  • sok wyciśnięty z jednej cytryny
  • 20 g żelatyny
  • 60 ml wody

Sposób przygotowania:

  1. Kruszymy ciastka (możemy zmiksować w malakserze), dodajemy rozpuszczone masło i wiórki kokosowe, dokładnie mieszamy.
  2. Rozprowadzamy masę ciasteczkową płaską warstwą na wyłożoną papierem do pieczenia (tylko spód) tortownicę i dokładnie wygładzamy. Rozmiar tortownicy zależy od tego jakiej wysokości chcemy mieć nasz sernik.
  3. Wkładamy do lodówki na co najmniej 30 minut.
  4. Żelatynę zalewamy zimną wodą i pozostawiamy do napęcznienia około 10 minut.
  5. Rozpuszczamy delikatnie żelatynę w kąpieli wodnej (nie wolno jej zagotować).
  6. Mieszamy cukier puder z przesianą przez sitko matchą. Podgrzewamy mleczko kokosowe i dodajemy do niego rozpuszczoną żelatynę oraz cukier puder z matchą.
  7. W misce miksujemy twaróg, sok i skórkę z cytryny, a następnie dodajemy herbacianą miksturę i mieszamy całość.
  8. Masę serową wylewamy do tortownicy z wcześniej przygotowanym spodem i wstawiamy do lodówki na parę godzin do stężenia.