Dzięki temu, że nie ubijamy białek i wrzucamy wszystkie składniki naraz, oszczędzamy czas, a sernik rośnie równiutko.

Składniki (na tortownicę o średnicy 27 cm)

  • 4 jajka
  • 1 kg sera na sernik lub potrójnie zmielony tłusty twaróg
  • 200 ml kremówki 30%
  • 300 g drobnego cukru
  • 100 g mąki pszennej
  • 3 duże kromki czerstwego chleba
  • 80 g rozpuszczonego masła

Przygotowanie

1.     Chleb posiekaj drobno, wymieszaj z masłem, następnie przełóż na spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i dociśnij. Wstaw do lodówki na około 15 minut.

2.     W mikserze wymieszaj ze sobą dokładnie pozostałe składniki.

3.     Do formy wyłożonej chlebem wlej masę sernikową.

4.     Piecz w kąpieli wodnej, w piekarniku nagrzanym do 160°C przez 10 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 110°C i piecz jeszcze przez 2 godziny.

Jego idealny wierzch pozostawiamy wam do dyspozycji. Może wolicie dodać karmel, a może owoce – zróbcie z nim, co chcecie.

Wskazówki:

1. Kąpiel wodna polega na tym, że wlewamy do większej blachy 2 szklanki wody i wstawiamy do niej tortownicę.

2. Sernik najlepszy jest następnego dnia, kiedy postoi przez noc w lodówce.

Przepis pochodzi z książki Jagny Niedzielskiej, prowadzącej Kuchni+, „Bez resztek. Kuchnia zero waste, czyli nie wyrzucaj pieniędzy i jedzenia”, która miała miejsce wczoraj 16 stycznia.

Coraz częściej słyszymy o marnowaniu żywności i podejściu zero waste. Polacy wyrzucają aż 30% swoich zakupów spożywczych. Jak z tym walczyć podpowiada Jagna Niedzielska, tym razem nie na ekranie, ale w swojej autorskiej książce.