Sernik na zimno z galaretką - składniki:
Na biszkopt:
- jajko
- 150 g cukru
- 250 g mąki
Masa serowa:
- 1 kg sera twarogowego tłustego
- 110 g miodu
- 100 ml mleka pasteryzowanego 3,8%
- laska wanilii
- 25 g agaru
Galaretka:
- owoce (wiśnie mrożone, brzoskwinie lub ananas z puszki)
- 1 l soku wiśniowego
- 25 g żelatyny
- bita śmietana do dekoracji
Sernik na zimno z galaretką - przygotowanie
1. Jajko na blat biszkoptowy rozdzielić. Żółtko utrzeć do białości z cukrem. Wymieszać z mąką. Białko ubić na sztywną pianę. Połączyć z pozostałą masą. Ciasto wlać do wyłożonej papierem do pieczenia formy (najlepiej w kształcie serca). Piec ok. 40 minut w 180°C. Wystudzić.
2. Ser kilkakrotnie przekręcić przez maszynkę. Zmiksować z miodem. Mleko zagotować z rozciętą na pół laską wanilii. Wanilię wyjąć. W mleku rozpuścić agar. Przestudzić. Wymieszać z masą serową. Masę ułożyć na biszkopcie. Zostawić do zastygnięcia.
3. Rozpuścić żelatynę i dodać do niej sok wiśniowy. Wstawić do lodówki na ok. 30 minut. Na cieście rozłożyć owoce (wiśnie mrożone należy wcześniej rozmrozić i lekko odcisnąć), a na wierzch wylać galaretkę. Całość wstawić na 2 godziny do lodówki. Udekorować bitą śmietaną.

Komentarze