Sernik na zimno z galaretką - składniki:

Na biszkopt:

  • jajko
  • 150 g cukru
  • 250 g mąki

Masa serowa:

  • 1 kg sera twarogowego tłustego
  • 110 g miodu
  • 100 ml mleka pasteryzowanego 3,8%
  • laska wanilii
  • 25 g agaru

Galaretka:

  • owoce (wiśnie mrożone, brzoskwinie lub ananas z puszki)
  • 1 l soku wiśniowego
  • 25 g żelatyny
  • bita śmietana do dekoracji

Sernik na zimno z galaretką - przygotowanie

1. Jajko na blat biszkoptowy rozdzielić. Żółtko utrzeć do białości z cukrem. Wymieszać z mąką. Białko ubić na sztywną pianę. Połączyć z pozostałą masą. Ciasto wlać do wyłożonej papierem do pieczenia formy (najlepiej w kształcie serca). Piec ok. 40 minut w 180°C. Wystudzić.

2. Ser kilkakrotnie przekręcić przez maszynkę. Zmiksować z miodem. Mleko zagotować z rozciętą na pół laską wanilii. Wanilię wyjąć. W mleku rozpuścić agar. Przestudzić. Wymieszać z masą serową. Masę ułożyć na biszkopcie. Zostawić do zastygnięcia.

3. Rozpuścić żelatynę i dodać do niej sok wiśniowy. Wstawić do lodówki na ok. 30 minut. Na cieście rozłożyć owoce (wiśnie mrożone należy wcześniej rozmrozić i lekko odcisnąć), a na wierzch wylać galaretkę. Całość wstawić na 2 godziny do lodówki. Udekorować bitą śmietaną.

sernik-na-zimno-z-galaretką
Artur Rogalski