Spis treści:
- Sernik na zimno - waniliowa bomba
- Sernik na zimno z warzonego twarogu
- Sernik oreo z białą czekoladą
- Sernik na zimno w słoiku
- Sernik bez pieczenia z truskawkowym musem
Sernikowa bomba bez pieczenia
Składniki:
- 600 g twarogu sernikowego,
- 400 g mascarpone,
- szklanka kremówki,
- 6-8 łyżek cukru pudru,
- cukier waniliowy,
- 1/3 szklanki mleka,
- 3 łyżki żelatyny,
- 500 g truskawek,
- 1/2 paczki podłużnych biszkoptów.
Przygotowanie:
Ser wymieszać z mascarpone, kremówką, cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Wszystko razem ubić. Dodać żelatynę rozpuszczoną w gorącym mleku (wcześniej masę przestudzić). Wstawić do lodówki.
Truskawki opłukać, usunąć szypułki. Przekroić na pół. Do wyłożonej przezroczystą folią salaterki wlać część truskawkowo-serowej masy. Obłożyć ją połówkami truskawek. Pośrodku ułożyć biszkopty, tak by utworzyły kopczyk. Zalać resztą masy. Przykryć folią. Wstawić na przynajmniej 5 godzin do lodówki. Miskę z deserem odwrócić do góry nogami i wyjąć zawartość na talerz. Zaraz podawać.
Sernik na zimno z warzonego twarogu
Spód: 120 g herbatników z czekoladową polewą, 80 g masła
Masa serowa: 2 l tłustego mleka, 1/2 l gęstej kwaśnej śmietany (22 proc), 6 jajek, 200 g masła, ok. szklanki cukru pudru, 2 łyżki soku z cytryny, 2 łyżeczki ekstraktu wanilii
Dekoracja: 2 galaretki truskawkowe, 350 g truskawek.
Ciastka na spód sernika pokruszyć i wymieszać z rozpuszczonym masłem. Masą wylepić wyłożony papierem do pieczenia spód tortownicy. Mocno docisnąć. Wstawić do lodówki.
Mleko na masę serową zagotować w dużym garnku. Śmietanę roztrzepać z jajkami i ciągle mieszając wlać do gotującego się mleka. Podgrzewać mieszając aż wyraźnie oddzieli się twarożek od serwatki. Twarożek dobrze osączyć na wyłożonym gazą sicie. Masło utrzeć z cukrem pudrem. Ucierając dodawać stopniowo twarożek. Na końcu wlać sok z cytryny i ekstrakt wanilii. Starannie wymieszać. Masę serową rozsmarować na spodzie. Wierzch wyrównać. Wstawić do lodówki.
Galaretki rozpuścić w 800 ml wrzątku. Wystudzić. Wstawić do lodówki. Truskawki do dekoracji deseru opłukać, osączyć, oczyścić ze szypułek. Pokroić w plasterki. Ułożyć na wierzchu deseru. Zalać zastygającą galaretką. Chłodzić jeszcze przynajmniej 2 godziny.
Sernik oreo z białą czekoladą
Spód: 130 g ciastek oreo, 65 g masła
Masa: 100 g ciastek oreo, kilogram twarogu na sernik, tabliczka białej czekolady, 200 ml kremówki, 3 łyżki żelatyny, 2-4 łyżki cukru pudru
Dekoracja: garść truskawek, 150 ml kremówki, 2 łyżki cukru pudru.
Ciastka oreo przeznaczone na spód sernika rozłożyć, zeskrobać z nich krem. Krem odłożyć. Ciastka pokruszyć i wymieszać z rozpuszczonym masłem. Masą wylepić wyłożony papierem do pieczenia spód tortownicy. Mocno docisnąć. Wstawić do lodówki.
Ciastka oreo przeznaczone na masę dokładnie pokruszyć. Razem z kremem zeskrobanym z ciastek wykorzystanych na spód zmiksować z serem. Dodać rozpuszczoną i wystudzoną czekoladę oraz ubitą z cukrem pudrem kremówkę. Na końcu w 5 łyżkach wrzątku rozpuścić żelatynę i delikatnie wymieszać z masą serową. Masę rozłożyć na spodzie z ciastek oreo. Wierzch starannie wyrównać. Wstawić na przynajmniej 4 godziny do lodówki.
Truskawki opłukać, przekroić. Kremówkę przeznaczoną do dekoracji ubić z 2 łyżkami cukru pudru. Bitą śmietanę włożyć do szprycy cukierniczej. Z jej pomocą wycisnąć na torcie ozdobne rozetki. Każdą udekorować połówką truskawki.
Sernik na zimno w słoiku
Składniki:
- 400 g mascarpone
- 200 ml kremówki
- ok. 4-6 łyżek cukru pudru
- 100 g naturalnego jogurtu
- 4 łyżeczki agaru
- paczka miękkich biszkoptów
- kilka łyżek soku z pomarańczy
- 300 g truskawek
- 2-3 łyżki likieru pomarańczowego
- listki melisy lub mięty
Przygotowanie:
Mascarpone zmiksować z połową naturalnego jogurtu i cukrem pudrem. Resztę jogurtu mocno podgrzać. Rozpuścić w nim agar. Płyn połączyć z serkiem. Biszkopt połamać. Ułożyć na dnie szklanych naczynek. Skropić sokiem z pomarańczy. Na biszkoptach rozłożyć serową masę. Wierzch starannie wyrównać. Wstawić do lodówki do zastygnięcia. Truskawki opłukać, usunąć szypułki. Pokroić w plasterki. Skropić likierem. Odstawić na jakiś czas do lodówki. Następnie plasterkami truskawek udekorować każdą porcję deseru. Udekorować listkami melisy lub mięty.
Sernik bez pieczenia z truskawkowym musem
Składniki:
- 500 g truskawek
- 170 g cukru pudru
- cukier waniliowy
- 4 łyżki żelatyny
- 500 g twarogu sernikowego
- 500 ml jogurtu naturalnego
- 250 g okrągłych biszkoptów
- Dekoracja
- 2 galaretki truskawkowe
- 200 g truskawek
Przygotowanie:
Truskawki opłukać, usunąć szypułki. Zmiksować, a następnie przetrzeć przez sito. Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki wrzątku. Dodać do truskawek. Twaróg wymieszać z jogurtem, cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Połączyć z truskawkowym musem. Tortownicę wyłożyć biszkoptami. Zalać truskawkowo-jogurtową masą. Wierzch wyrównać. Wstawić na przynajmniej 5 godzin do lodówki.
Galaretki rozpuścić w 800 ml wrzątku. Wystudzić. Wstawić do lodówki. Truskawki do dekoracji deseru opłukać, osączyć, usunąć szypułki. Pokroić w plasterki. Ułożyć na wierzchu deseru. Zalać zastygającą galaretką. Chłodzić jeszcze przynajmniej 2-3 godziny.
Komentarze