Spis treści:

  1. Sernik na zimno - waniliowa bomba
  2. Sernik na zimno z warzonego twarogu
  3. Sernik oreo z białą czekoladą
  4. Sernik na zimno w słoiku
  5. Sernik bez pieczenia z truskawkowym musem

Sernikowa bomba bez pieczenia

Składniki:

  • 600 g twarogu sernikowego,
  • 400 g mascarpone,
  • szklanka kremówki,
  • 6-8 łyżek cukru pudru,
  • cukier waniliowy,
  • 1/3 szklanki mleka,
  • 3 łyżki żelatyny,
  • 500 g truskawek,
  • 1/2 paczki podłużnych biszkoptów.

Przygotowanie:

Ser wymieszać z mascarpone, kremówką, cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Wszystko razem ubić. Dodać żelatynę rozpuszczoną w gorącym mleku (wcześniej masę przestudzić). Wstawić do lodówki.

Truskawki opłukać, usunąć szypułki. Przekroić na pół. Do wyłożonej przezroczystą folią salaterki wlać część truskawkowo-serowej masy. Obłożyć ją połówkami truskawek. Pośrodku ułożyć  biszkopty, tak by utworzyły  kopczyk. Zalać resztą masy. Przykryć folią. Wstawić na przynajmniej 5 godzin do lodówki. Miskę z deserem odwrócić do góry nogami i wyjąć zawartość na talerz. Zaraz podawać.

Sernik na zimno z warzonego twarogu

Spód: 120 g herbatników z czekoladową polewą, 80 g masła

Masa serowa: 2 l tłustego mleka, 1/2 l gęstej kwaśnej śmietany (22 proc), 6 jajek, 200 g masła, ok. szklanki cukru pudru, 2 łyżki soku z cytryny, 2 łyżeczki ekstraktu wanilii

Dekoracja: 2 galaretki truskawkowe, 350 g truskawek.

Ciastka na spód sernika pokruszyć i wymieszać z rozpuszczonym masłem. Masą wylepić wyłożony papierem do pieczenia spód tortownicy. Mocno docisnąć. Wstawić do lodówki.

Mleko na masę serową zagotować w dużym garnku. Śmietanę roztrzepać z jajkami i ciągle mieszając wlać do gotującego się mleka. Podgrzewać mieszając aż wyraźnie oddzieli się twarożek od serwatki. Twarożek dobrze osączyć na wyłożonym gazą sicie. Masło utrzeć z cukrem pudrem. Ucierając dodawać stopniowo twarożek. Na końcu wlać sok z cytryny i ekstrakt wanilii. Starannie wymieszać. Masę serową rozsmarować na spodzie. Wierzch wyrównać. Wstawić do lodówki.

Galaretki rozpuścić w 800 ml wrzątku. Wystudzić. Wstawić do lodówki. Truskawki do dekoracji deseru opłukać, osączyć, oczyścić ze szypułek. Pokroić w plasterki. Ułożyć na wierzchu deseru. Zalać zastygającą galaretką. Chłodzić jeszcze przynajmniej 2 godziny.

Sernik oreo z białą czekoladą

Spód: 130 g ciastek oreo, 65 g masła

Masa: 100 g ciastek oreo, kilogram twarogu na sernik, tabliczka białej czekolady, 200 ml kremówki, 3 łyżki żelatyny, 2-4 łyżki cukru pudru

Dekoracja: garść truskawek, 150 ml kremówki, 2 łyżki cukru pudru.

Ciastka oreo przeznaczone na spód sernika rozłożyć, zeskrobać z nich krem. Krem odłożyć. Ciastka pokruszyć i wymieszać z rozpuszczonym masłem. Masą wylepić  wyłożony papierem do pieczenia spód tortownicy. Mocno docisnąć. Wstawić do lodówki.

Ciastka oreo przeznaczone na masę dokładnie pokruszyć. Razem z kremem zeskrobanym z ciastek wykorzystanych na spód zmiksować z serem. Dodać rozpuszczoną i wystudzoną czekoladę oraz ubitą z cukrem pudrem kremówkę. Na końcu w 5 łyżkach wrzątku rozpuścić żelatynę i delikatnie wymieszać z masą serową. Masę rozłożyć na spodzie z ciastek oreo. Wierzch starannie wyrównać. Wstawić na przynajmniej 4 godziny do lodówki.

Truskawki opłukać, przekroić. Kremówkę przeznaczoną do dekoracji ubić z 2 łyżkami cukru pudru. Bitą śmietanę włożyć do szprycy cukierniczej. Z jej pomocą wycisnąć na torcie ozdobne rozetki. Każdą udekorować połówką truskawki.

Sernik na zimno w słoiku

Składniki:

  • 400 g mascarpone
  • 200 ml kremówki
  • ok. 4-6 łyżek cukru pudru
  • 100 g naturalnego jogurtu
  • 4 łyżeczki agaru
  • paczka miękkich biszkoptów
  • kilka łyżek soku z pomarańczy
  • 300 g truskawek
  • 2-3 łyżki likieru pomarańczowego
  • listki melisy lub mięty

Przygotowanie:

Mascarpone zmiksować z połową naturalnego jogurtu i cukrem pudrem. Resztę jogurtu mocno podgrzać. Rozpuścić w nim agar. Płyn połączyć z serkiem. Biszkopt połamać. Ułożyć na dnie szklanych naczynek. Skropić sokiem z pomarańczy. Na biszkoptach rozłożyć serową masę. Wierzch starannie wyrównać. Wstawić do lodówki do zastygnięcia. Truskawki opłukać, usunąć szypułki. Pokroić w plasterki. Skropić likierem. Odstawić na jakiś czas do lodówki. Następnie plasterkami truskawek udekorować każdą porcję deseru. Udekorować listkami melisy lub mięty.

Sernik bez pieczenia z truskawkowym musem

Składniki:

  • 500 g truskawek
  • 170 g cukru pudru
  • cukier waniliowy
  • 4 łyżki żelatyny
  • 500 g twarogu sernikowego
  • 500 ml jogurtu naturalnego
  • 250 g okrągłych biszkoptów
  • Dekoracja
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 200 g truskawek

Przygotowanie:

Truskawki opłukać, usunąć szypułki. Zmiksować, a następnie przetrzeć przez sito. Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki wrzątku. Dodać do truskawek. Twaróg wymieszać z jogurtem, cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Połączyć z truskawkowym musem. Tortownicę wyłożyć biszkoptami. Zalać truskawkowo-jogurtową masą. Wierzch wyrównać. Wstawić na przynajmniej 5 godzin do lodówki.
Galaretki rozpuścić w 800 ml wrzątku. Wystudzić. Wstawić do lodówki. Truskawki do dekoracji deseru opłukać, osączyć, usunąć szypułki. Pokroić w plasterki. Ułożyć na wierzchu deseru. Zalać zastygającą galaretką. Chłodzić jeszcze przynajmniej 2-3 godziny.