Ten lekki deser to wariacja na temat klasycznego sernika na zimno. Truskawkowy mus, bita śmietana i biała czekolada - to połączenie, któremu trudno się oprzeć! W dodatku przygotowanie nie zajmie Ci więcej niż 35 minut. 

Składniki na 10 porcji:

SPÓD:
- 50 g masła
- 180 g ciastek zbożowych

MASA: 
- 500 g mrożonych truskawek
- 1 kg twarogu sernikowego
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 50 g białej czekolady
- 5 łyżeczek żelatyny
- 100 ml kremówki

DEKORACJA:
- 2–3 łyżki mascarpone
- 1–2 łyżki cukru pudru
- 1/2 szklanki kremówk

Przygotowanie:

1. Masło na spód roztopić. Ciastka zmiksować lub pokruszyć. Wymieszać z masłem. Ciastem wylepić dwie foremki w kształcie serc lub tortownicę. Wstawić przynajmniej na godzinę do lodówki.

2. Truskawki rozmrozić, osączyć, zmiksować. Ser utrzeć z cukrem. Ucierając, stopniowo dodawać zmiksowane truskawki. Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Wystudzić. Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki wrzątku. Dodać do masy serowo-truskawkowej razem z czekoladą. Wymieszać. 

3. Kremówkę ubić. Delikatnie połączyć z resztą masy. Masę rozsmarować na spodzie z herbatników. Wstawić na kilka godzin do lodówki.

4. Mascarpone utrzeć z cukrem pudrem. Partiami dodawać ubitą na sztywno kremówkę. Masę włożyć do szprycy cukierniczej. Udekorować nią wierzch serników. Obłożyć świeżymi truskawkami.

truskawkowy-sernik-na-zimno
Zdjecie: Artur Rogalski