Sernik renklodowy - śliwkowy rarytas

Przepis na: 8 porcji
Przygotowanie: 20 min

Składniki:

  • 900 g gęstego twarogu sernikowego
  • 2/3 szklanki śmietany kremówki (36%)
  • 4 jajka,
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 1 budyń waniliowy bez cukru
  • 5–7 dość dużych śliwek renklod
  • masło i bułka tarta do formy

Przygotowanie:

1. Twaróg sernikowy, kremówkę, jajka, cukier waniliowy, cukier i budyń zmiksuj na średnich obrotach tylko do połączenia się składników. To nie powinno trwać dłużej niż minutę.
2. Wlej masę serową do natłuszczonej masłem i wysypanej bułką tartą tortownicy o śr. 18 cm.
3. Ułóż na nim ćwiartki śliwek bez pestek. Sernik wstaw do piekarnika nagrzanego do 175 st. C i piecz 30 min.
4. Obniż temperaturę do 150 st. C i piecz jeszcze 30 min. Wystudź w piekarniku. Najlepszy jest podany po schłodzeniu.