Przepis na: 2 porcje

Przygotowanie:

25 min + tężenie

Spód:

  • 150 g sucharków delikatesowych
  • 1/2 kostki masła

Sernik:

  • 1 kg twarogu sernikowego, np. z wiaderka
  • 700 g truskawek
  • 100 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 4 łyżki żelatyny
  • 100 ml gorącej wody
  • 500 g truskawek
  • garść orzechów
  • Przygotowanie:

1. Zrób spód. Sucharki włóż do worka i rozkrusz drobno wałkiem. Masło stop, wystudź i połącz z okruchami. Wyłóż spód tortownicy o śr. 24 cm. Schłodź.

2. Żelatynę rozpuść w wodzie, wystudź. Kilka truskawek odłóż, resztę zmiksuj z cukrami, potem z twarogiem.

3. Miksując, wlewaj żelatynę. Wylej masę na spód z sucharków.

4. Schłodź godzinę. Pokrój truskawki. Ułóż dekoracyjnie na serniku. Obsyp brzeg orzechami, np. pistacjami.