Sernik warzony - składniki (na 10 porcji):
- 2 litry tłustego mleka (najlepiej świeżego)
- 1/2 l gęstej kwaśnej śmietany 22%
- 6 jajek
- 200 g masła
- ok. szklanki cukru pudru
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- duża puszka brzoskwiń
- 2 opakowania galaretki o smaku pomarańczowym
Sernik warzony - przygotowanie
1. Zrób spód do sernika z ciastek. 150 g ciastek (digestive, herbatników typu petit beurre, oreo) należy pokruszyć, a następnie wymieszać z 80 g roztopionego masła. Masą wyłóż pokrytą papierem do pieczenia tortownicę. Wstaw przynajmniej na 30 minut do lodówki (a najlepiej do zamrażalnika,
by masa zastygła).
2. Mleko zagotuj w dużym garnku. Śmietanę roztrzep z jajkami i wlej, ciągle mieszając, do gotującego się mleka. Podgrzewaj mieszając, aż wyraźnie oddzieli się twarożek od serwatki (nie gotować). Twarożek dobrze osącz na wyłożonym gazą sicie.

2. Twarożek zmiksować. Masło utrzeć z cukrem pudrem. Ucierając, dodawać po łyżce twarożek. Na końcu wlać sok z cytryny i ekstrakt z wanilii. 1/3 masy serowej rozsmarować w tortownicy. Ułożyć na niej pocięte na ósemki brzoskwinie (połowę puszki).

3. W tortownicy rozłóż resztę masy serowej. Wierzch wyrównaj i obłóż pokrojoną w plasterki resztą owoców. Galaretki rozpuść w 1/2 l gorącej wody. Wystudź i zostaw do lekkiego stężenia. Pokryj nimi sernik. Wstaw na 12 godzin do lodówki.

--
Zobacz też: Przepis na sernik z trzech składników >>>
Komentarze