Sernik z bezą - przepis

Składniki:

Ciasto:

  • 250 g mąki
  • 150 g masła25 g cukru pudru
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 żółtka

Masa serowa:

  • 1 kg Twarożku kanapkowo-sernikowego Mój Ulubiony
  • 100 g masła
  • 200 g cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 4 jajka
  • 1 żółtko
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 350 ml mleka

Beza:

  • 5 białek
  • 250 g cukru

Przygotowanie:

Wszystkie składniki ciasta wymieszaj mikserem lub posiekaj nożem. Wyłóż na stół i szybko zagnieć gładkie ciasto. Zawiń w folię i odstaw na 20 minut do lodówki. Wysoką blaszkę o wymiarach 22 x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto rozwałkuj na cienki placek i wyłóż nim dno przygotowanej blaszki. Nakłuj widelcem. Wstaw do nagrzanego do 180°C. piekarnika i piecz około 15 minut.

Masło roztop w rondelku. Jajka i żółtko ubij z cukrem i cukrem wanilinowym  na puch. Dodaj twaróg, budyń w proszku i mąkę ziemniaczaną, wymieszaj. Na koniec wlej mleko i roztopione masło, ponownie wymieszaj. Przygotowaną masę wylej na podpieczony spód. Całość wstaw ponownie do piekarnika i piecz około 45 minut w 180°C.

W tym czasie przygotuj masę bezową. Białka ubij mikserem na sztywną pianę. Podczas ubijania dodawaj do piany małymi partiami cukier. Otrzymana beza musi być sztywna i gładka. Na upieczone ciasto wyłóż masę bezową i równo rozprowadź. Dodatkowo możesz przy pomocy dużego widelca zrobić na bezie dekoracyjne fale.

W piekarniku zmniejsz temperaturę do 150°C. Sernik włóż ponownie do pieca i piecz jeszcze około 20 minut- do momentu, aż beza lekko się zarumieni. Sernik wystudź w uchylonym piekarniku.