Składniki
Spód brownie:
- 70 g czekolady
- 70 g masła
- 50 g cukru pudru
- jajko
- 40 g mąki pszennej
Masa serowa:
- 1/2 kg sera mascarpone
- 1/2 kg sera twarogowego
- 5 jajek
- 300 g cukru
- 1 l śmietany kremówki
- laska wanilii
Mus malinowy:
- 150 g mrożonych malin
- 280 g cukru trzcinowego
Przygotowanie
1. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Przestudzić. Masło utrzeć z cukrem. Wymieszać z czekoladą, a następnie z mąką i ubitym jajkiem. Masę przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Piec ok. 6 minut w 180°C. Wystudzić.
2. Jajka na masę serową utrzeć z cukrem. Ucierając, dodawać stopniowo sery. Kremówkę ubić z miąższem wydrążonym z wanilii. Połączyć z masą serowo-żółtkową. Wyłożyć na czekoladowy spód. Wierzch wyrównać.
3. Maliny posypać cukrem. Gotować, aż powstanie gęsty syrop. Przełożyć go do szprycy cukierniczej i na serniku narysować w równych odstępach okręgi z kropek syropu. Przeciągnąć po nich patyczkiem, tak by powstały serduszka.
4. Formę z masą serową szczelnie owinąć folią aluminiową. Wstawić do naczynia wypełnionego wodą (powinna sięgać do 2/3 formy z sernikiem). Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 160°C. Piec ok. 70 minut. Wystudzić przy uchylonych drzwiczkach. Wstawić na kilka godzin do lodówki.
Zobacz również:
Artur Rogalski
Komentarze