Zimna, orzeźwiająca i pyszna – idealna na deser lub jako słodka przekąska. Do jej wykonania nie potrzeba wielu składników. Wystarczy aromatyczna herbata, śmietanka, mleko słodzone i kremowy serek. Chcąc jeszcze bardziej urozmaicić ten słodki napój możemy przygotować go z dodatkiem naszych ulubionych owoców.
Zobaczcie, jak przygotować cheese tea.

Cheese tea - wersja klasyczna

Podstawowa wersja, którą później możemy wzbogacić o swoje ulubione dodatki.

Składniki:

  • Herbata Akbar Pure Ceylon
  • Schłodzona śmietanka
  • Słodzone mleko
  • Kremowy serek
  • Kostki lodu

Przygotowanie:

Herbatę parzymy przez 3 minuty i odstawiamy do ostygnięcia. Śmietankę ubijamy z serkiem i dodajemy (wg. preferencji smakowych) mleko.
Napar herbaciany odcedzamy, dodajemy kostki lodu, a jego wierzch zdobimy powstałą serową śmietanką.

 

Cheese tea z mango

Jeśli lubimy słodycze lub szukamy oryginalnego pomysłu na deser, to warto wypróbować wersję cheese tea z mango. Możemy modyfikować przepis dodając swoje ulubione owoce.

Składniki:

  • Herbata Akbar Pure Ceylon
  • Mango
  • Słodzone mleko
  • Kremowy serek
  • Kostki lodu
  • Schłodzona śmietanka

Przygotowanie:

Mango obieramy i blendujemy na jednolitą masę. Herbatę parzymy przez 2-3 minuty i odstawiamy do wystygnięcia. Śmietankę i serek ubijamy na jednolitą masę dodając wg. preferencji słodzone mleko. Kiedy herbata będzie zimna mieszamy ją z kilkoma łyżkami musu z mango i dodajemy kostki lodu. Zdobimy powstałą serową śmietanką.

 

Czekoladowa cheese tea

Serowa herbata będzie równie pyszna z dodatkiem czekolady lub kakao.

Składniki:

  • Herbata Akbar pure Ceylon
  • Mleko
  • Kakao
  • Słodzone mleko
  • Kremowy serek
  • Schłodzona śmietanka
  • Kostki lodu

Przygotowanie:

Herbatę wsypujemy do mleka i podgrzewamy. Gotujemy przez ok. 2 minuty i dodajemy kakao. Śmietankę i serek ubijamy dodając słodzone mleko. Kiedy napar będzie chłodny wlewamy go do szklanki, dodajemy kostki lodu i zdobimy powstałą śmietanką serową.

Smacznego!