Zobacz 7 przepisów na śledzia na ostatki ->>

Ostatki, śledzik czy też zapusty to święto oznaczające ostatnie dni karnawału. Zaczynają się w tłusty czwartek, a kończą we wtorek, w przeddzień Środy Popielcowej.

 Jest to ostatni dzień zabawy i objadania się tłustymi potrawami bez wyrzutów sumienia.
W polskiej tradycji ostatnie trzy dni znane są jako mięsopusty. Nazwa nawiązuje do objadania się mięsem, które następnie znikało ze stołów nawet na cały post. Pod koniec wtorkowych zabaw (najczęściej przed północą) podawany był podkurek – lekki posiłek, składający się głównie z jaj, mleka i śledzi, będący przejściem od tłustych do postnych potraw. W innych regionach podkurka zastąpił śledzik, symbol chudego jedzenia i postu.
Kiedyś tego dnia gospodyni starannie czyściła patelnię i wieszała ją na widocznym miejscu, żeby wszyscy widzieli, że w trakcie postu nie będzie smażenia na tłuszczu.