Śledzik pod pierzynką - przepis

Składniki:

  •     filety śledziowe lekko solone a’la Matjas w oleju 250 g
  •     4 ugotowane ziemniaki
  •     2 czerwone cebule
  •     4 ogórki konserwowe
  •     2 czerwone ugotowane buraki
  •     4 jajka ugotowane na twardo
  •     pieprz
  •     majonez
  •     opcjonalnie żółty ser

Przygotowanie:

Filety płuczemy w zimnej wodzie, odsączamy i kroimy w kostkę. Cebulę, ogórki i ziemniaki kroimy w drobną kostkę, łączymy. Buraki ścieramy na tarce o grubych oczkach. Jajka ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Na dnie słoika układamy: warstwę śledzi, warstwę majonezu,  posypujemy szczyptą pieprzu, warstwę mieszanki warzyw, warstwę majonezu, pieprz, warstwę buraków, majonez, szczyptę pieprzu i jajka. Opcjonalnie sałatkę można posypać startym na dużych oczkach serem żółtym. Słoiki z gotową sałatką zamykamy i chowamy do lodówki. Najlepiej danie przygotować dzień wcześniej, aby składniki się „przegryzły”.

Smacznego!