Składniki:

Na muffinki:

  • 300 ml jogurtu bałkańskiego
  • 2 jajka
  • 100 ml sera ricotta z mleka koziego
  • 70 g powideł śliwkowych
  • 270 g mąki
  • 20 g proszku do pieczenia
  • 100 g cukru trzcinowego
  • 40 g kakao holenderskiego 80%
  • 50 g struganej czekolady gorzkiej 70%
  • 20 g soli himalajskiej

Krem na dekoracje:

  • 400 g cukru
  • 2 białka
  • 600 g masła
  • pomarańczowy barwnik spożywczy

Przygotowanie:

1. Do garnka wlać jogurt, 10 ml wody i roztrzepane jajka. Dodać ser i powidła. Wymieszać i lekko podgrzać (do 35°C). 

2. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, wymieszać z cukrem, kakao, czekoladą i solą. Dodać do podgrzanych składników. Całość krótko ucierać (2–3 minuty). Ciasto przełożyć do wyłożonej papilotkami formy do muffinek. Piec ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Wystudzić.

3. Do garnka wsypać cukier, wlać 400 ml wody i ugotować syrop do tzw. nitki (z zanurzonej na chwilę w syropie łyżki powinny się ciągnąć cieniutkie niteczki). 

4. Białka ubić, dodając ciepły lukier, odstawić do całkowitego ostygnięcia. Masło utrzeć do białości. Ucierając, dodawać lukier z białkami i parę kropli barwnika spożywczego. Masę włożyć do cukierniczej szprycy i wyciskać na muffiny krem, tworząc kwiaty róż. 

słodkości-na-walentynki
Artur Rogalski