Składniki:
Na muffinki:
- 300 ml jogurtu bałkańskiego
- 2 jajka
- 100 ml sera ricotta z mleka koziego
- 70 g powideł śliwkowych
- 270 g mąki
- 20 g proszku do pieczenia
- 100 g cukru trzcinowego
- 40 g kakao holenderskiego 80%
- 50 g struganej czekolady gorzkiej 70%
- 20 g soli himalajskiej
Krem na dekoracje:
- 400 g cukru
- 2 białka
- 600 g masła
- pomarańczowy barwnik spożywczy
Przygotowanie:
1. Do garnka wlać jogurt, 10 ml wody i roztrzepane jajka. Dodać ser i powidła. Wymieszać i lekko podgrzać (do 35°C).
2. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, wymieszać z cukrem, kakao, czekoladą i solą. Dodać do podgrzanych składników. Całość krótko ucierać (2–3 minuty). Ciasto przełożyć do wyłożonej papilotkami formy do muffinek. Piec ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Wystudzić.
3. Do garnka wsypać cukier, wlać 400 ml wody i ugotować syrop do tzw. nitki (z zanurzonej na chwilę w syropie łyżki powinny się ciągnąć cieniutkie niteczki).
4. Białka ubić, dodając ciepły lukier, odstawić do całkowitego ostygnięcia. Masło utrzeć do białości. Ucierając, dodawać lukier z białkami i parę kropli barwnika spożywczego. Masę włożyć do cukierniczej szprycy i wyciskać na muffiny krem, tworząc kwiaty róż.

Komentarze