Składniki:
- 250 g masła
- 2 opakowania budyniu śmietankowego
- 3 szklanki mleka
- 2 łyżki cukru brązowego
- pół szklanki cukru pudru
- opakowanie włoskich ciasteczek z polewą morelową (np. Italiamo)
- 250 g czekoladowych herbatników
- 50 g płatków migdałowych
- 100 g wiórków kokosowych
- łyżeczka kawy rozpuszczalnej
- 10 łyżek likieru kawowego
Przygotowanie:
1. Kawę rozpuść w 1/2 szklanki wrzątku i odstaw do wystudzenia, a następnie wymieszaj z 4 łyżkami likieru. Prostokątną lub kwadratową tortownicę o boku ok. 24 cm wyłóż folią i ułóż obok siebie włoskie ciasteczka nasączone kawą z likierem.
2. Zagotuj 2 szklanki mleka, a w trzeciej rozpuść budyń i 2 łyżki cukru. Dodaj do gotującego się mleka i mieszaj aż masa zgęstnieje i nie będzie grudek. Odstaw do wystygnięcia.
3. Zmiksuj masło z cukrem pudrem, a następnie dodaj budyń i resztę likieru. Ucieraj na najniższych obrotach, żeby masa się nie zważyła. Połowę kremu wyłóż na spód z ciastek, a na niej ułóż warstwę z połowy pokruszonych herbatników. Resztę masy wymieszaj łyżką z płatkami migdałowymi i znów podziel na dwie części. Wyłóż kolejno: połowę kremu, drugą warstwę herbatników i ostatnią warstwę kremu. Wygładź wierzch i posyp całość uprażonymi na suchej patelni wiórkami. Wstaw na kilka godzin do lodówki.

--
Przepis pochodzi z bloga Kuchnia w czekoladzie, na którym oprócz słodkich wypieków znajdziemy mnóstwo pomysłów na dania główne, przekąski, koktajle i przetwory. Jego autorka, Joanna Tokarz, gotowaniem zajmuje się praktycznie odkąd pamięta - ale jak sama przyznaje, dopiero od niedawna stało się jej prawdziwą pasją. Poza eksperymentami w kuchni, które skrzętnie dokumentuje na swoim blogu, zajmuje się rękodziełem. Nie rozstaje się też z aparatem fotograficznym.
Komentarze