Babeczki andrzejkowe – przepis
Składniki:
- 250 g mąki
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 100 g cukru trzcinowego (np. Dry Demerara Diamant)
- 150 g jogurtu naturalnego
- 100 g kremówki
- 80 g oleju
- 100 g białej czekolady
- 6 śliwek węgierek
- Opcjonalnie do polania: syrop trzcinowy
Przygotowanie:
Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia. Jajka utrzyj z cukrem, jogurtem, śmietaną i olejem. Dodaj do masy mąkę z proszkiem, wymieszaj. Posiekaj czekoladę i połącz ją z masą. Przygotuj formę do muffinek i wyłóż ją papilotkami. Rozłóż ciasto, a na każdej babeczce połóż jedną połówkę śliwki, skórką do dołu. Piecz 25-30 minut w 180°C. Po upieczeniu polej syropem.
mat. prasowe Diamant
--
Zobacz też: Wróżby na Andrzejki - sprawdź najpopularniejsze! >>>
Komentarze