Śródziemnomorska kuchnia pełna jest afrodyzjaków, znanych również jako magiczne substancje, które oddziaływają na nasze zmysły, modyfikują działanie hormonów płciowych i zmieniają zachowanie. Wpływają pozytywnie na potencję, a nawet płodność. Zwiększają libido i intensyfikują miłosne doznania.

W ten romantyczny wieczór warto więc zwrócić uwagę na odpowiednio skomponowane potrawy, z konkretnymi ziołami i przyprawami – mówi Michał Rajewski, Szef Kuchni Focaccia Ristorante w Warszawie.

Afrodyzjaki możemy podzielić na cztery grupy – owoce morza, zioła i przyprawy, owoce i warzywa oraz oczywiście czekoladę.

Owoce morza

Owoce morza są jednym z najsilniejszych afrodyzjaków – szczególnie za takie uważa się ostrygi i małże. Ze względu na zawartość aminokwasów, cynku i selenu, podnoszą poziom testosteronu, zwiększając sprawność seksualną. Dlatego właśnie cynk określany jest mianem pierwiastka miłości. Selen wpływa pozytywnie na mięśnie. Warto wiedzieć, że właśnie w męskich gruczołach płciowych gromadzi się ponad połowa selenu znajdującego się w organizmie – dla aktywnego kochanka uzupełnianie tego pierwiastka jest szczególnie ważne.

Zioła i przyprawy

Chilli, cynamon, kardamon, imbir, lubczyk – o miłosnych właściwościach tych przypraw wiedzą już chyba wszyscy. Nie każdy wie jednak o tym, że równie silnym afrodyzjakiem jest bazylia. Na przykład Hindusi wierzą, że spożywanie jednego listka Tulasi (jedna z odmian bazylii) dziennie, zapewnia bogate życie seksualne, a Haitańczycy, że rozsypanie liści bazylii wokół serca kochanka ma zagwarantować jego wierność. Moc afrodyzjaku ma też oczywiście popularna odmiana bazylii, szczególnie popularna w kuchni śródziemnomorskiej. Na uwagę zasługuje też anyż, który zawiera substancje estrogeniczne, zwiększające pożądanie u kobiet i szafran uznany za najskuteczniejszy z afrodyzjaków wg. "Food Research International". Pozytywny wpływ na libido mają także przyprawy takie jak goździk, gałka muszkatołowa, imbir i czosnek.

Owoce i warzywa

Warto tu wymienić marchewkę, która – dzięki zawartości witaminy C i E oraz beta-karotenu wpływa pozytywnie na kondycję seksualną oraz mango – zawierające cynk.

Czekolada

Wymieniona na końcu, ale chyba najmilsza naszym podniebieniom. Dzięki zawartości kakao podnosi poziom dopaminy i serotoniny, wyzwalając jednocześnie uczucie przyjemności i zadowolenia.

Specjalna walentynkowa kolekcja słodyczy, którymi można obdarzyć swoich najbliższych będzie romantyczną niespodzianką dla łasuchów  – mówi Adam Freus, Szef Cukierni z warszawskiej Miodowa Cafe. I rzeczywiście – to wspaniały prezent, który nie tylko wygląda pięknie i elegancko, ale i smakuje obłędnie.
Dla tych, którzy wolą spędzić ten wieczór w domowym zaciszu, Szef Kuchni włoskiej restauracji Focaccia Ristorante dzieli się swoim przepisem na przygotowanie muli.

Cozza czyli mule

przepis na 1 porcję

Składniki:
Szalotka 1 mała
Czosnek 1 ząbek
Estragon
pietruszka
Chilli
Masło łyżkę
Wino białe (szklanka)
Bulion rybny (szklanka)
Sól szczypta
Mule 0,8 kg

Wykonanie:
Szalotkę i czosnek posiekać na drobną kostkę i podsmażyć na patelni. Skorupiaki czyścimy i osuszamy. Mule wrzucamy na patelnię, dodajemy chilli i zalewamy winem. Redukujemy wino i dodajemy bulion rybny, dodajemy estragon i masło, przykrywamy przykrywką i trzymamy na ogniu aż mule się otworzą. Po otwarciu muli skorupiaki oddzielamy od sosu, sos redukujemy do gęstości. Doprawiamy sos do smaku solą. Mule przekładamy na sos i posypujemy gotowe danie estragonem i pietruszką.
Smacznego!