Smalec z fasoli - zdrowa alternatywa

Pajda chleba, kiszony ogórek i...do tego musi pojawić się smalec, koniecznie ze skwarkami. Choć dla wielu jest to rarytas, nie można zaprzeczyć, że to bomba kaloryczna i wyrok na odpowiedni poziom tłuszczu we krwi. Dlatego warto poszukać zdrowszych odpowiedników, które rewelacyjnie smakują i idealnie zastąpią swój niezdrowy pierwowzór. Przygotowanie takiego kremu jest proste i szybkie. Składniki znajdziemy w najbliższym sklepie, a wykonanie zajmie maksymalnie 15 minut!

Smalec z fasoli - przepis

Przygotuj:

  • 1 szt. jabłka,
  • 2 szt. średniej, białej cebuli,
  • 1 szt. puszki białej fasoli,
  • olej do smażenia,
  • sól i pieprz do smaku,
  • ½ łyżeczki majeranku,
  • 1 łyżeczka sosu sojowego, 
  • do przyprawienia: ziele angielskie, liść laurowy.

Sposób przyrządzenia:

  1. Posiekaj cebulę w drobną kostkę. Jabłko zetrzyj na tarce, bez skórki. 
  2. Rozgrzej olej na patelni. Na rozgrzany tłuszcz wrzuć jabłko i cebulę. Dodaj 1 sztukę ziela angielskiego i 2 liście laurowe. Smaż mieszankę na małym ogniu, co chwilę mieszając. Gdy cebula stanie się złota, a jabłko zmięknie - wyłącz ogień.
  3. Fasolę z puszki odcedź i przepłucz wodą. Przesyp do miski, dorzuć majeranku i sos sojowy. Dodaj 50 ml zimnej wody i wszystko razem zblenduj na gładką masę. 
  4. Gdy cebulka z jabłkiem ostygną - wyciągnij liście laurowe i ziele angielskie. Pozbawioną przypraw mieszankę przełóż do przygotowanej wcześniej fasoli. 
  5. Zblenduj wszystko razem przez bardzo krótką chwilę. Jedynie do połączenia się składników. Cebula ma pozostać w kawałkach. 
  6. Dopraw całość solą i pieprzem. 

Schłódź w lodówce, aby uzyskać smaczniejszy efekt!

Pasty i dipy na dobre stały się pozycjami w naszych domowych, kulinarnych repertuarach. Są proste, szybkie do przygotowania i mają wiele zastosowań. Jesteśmy pewne, że krem a’la smalec również trafi do waszych gustów i zagości na stołach!