Co to jest smoczy owoc?  

Smoczy owoc pochodzi z południowego Meksyku i Ameryki Środkowej. Jednak obecnie uprawia się go także w innych regionach świata. W Azji Południowo-Wschodniej stanowi ważny składnik diety. Owoce pitaja pozyskiwane są z kaktusów, najczęściej z rodzaju Hylocereus. Roślina, której kwiaty otwierają się tylko nocą, znana jest także jako królowa nocy i królowa Honolulu. Inne nazwy smoczego owocu to pitahaya, truskawkowa gruszka czy różowy owoc. Możesz się także spotkać z określeniem dragonfruit. Nie myl go jednak ze smoczym okiem, czyli longanem. To inny owoc, który jest blisko spokrewniony z liczi.

Jak wygląda owoc pitaja?

Smoczy owoc to nazwa nawiązująca do charakterystycznego wyglądu. Owoc pitaja ma owalny kształt. Jest pokryty mięsistą skórką z odstającymi, sztywnymi łuskami, przypominającymi te smocze. Według innych źródeł określenie smoczy owoc wywodzi się z legendy, zgodnie z którą owoc był ostatnim oddechem smoka pokonanego w bitwie. W środku smoczych owoców znajduje się miąższ z czarnymi ziarenkami.  

Pitaja czerwona a żółta

Smoczy owoc występuje w kilku odmianach, które różnią się nieznacznie smakiem i wyglądem. Do najczęściej spotykanych rodzajów należy pitahaya czerwona. Ma ona czerwoną skórkę i biały miąższ. Można też kupić pitahayę żółtą – z żółtą skórką i białym miąższem. Kolejny typ owocu charakteryzuje się czerwoną skórką i czerwonym miąższem.

Jak smakuje pitaja?

Smoczy owoc jest soczysty i delikatnie słodki. W smaku przypomina połączenie kiwi i gruszki lub kiwi i melona. Istnieją także kwaśne owoce smoka. Nasionka w miąższu są chrupkie, jak te znajdujące się w kiwi. Skórka owocu smoka jest gorzka. Przed jedzeniem należy ją dokładnie odkroić.

Jak wybrać pitaję?

Smoczy owoc, na który się zdecydujesz, powinien być równomiernie zabarwiony. Plamy i brązowe końce łusek mogą wskazywać, że pitaja jest przejrzała. Idealnie dojrzały owoc smoka lekko ugina się pod naciskiem palca. Pachnie świeżo i tropikalnie. Taki smoczy owoc najlepiej zjeść wkrótce po zakupie. W lodówce można go przechowywać do trzech dni. Pitaja może przesiąknąć zapachem innych produktów, dlatego wcześniej dobrze ją zapakuj. Twardsze okazy pozostaw w temperaturze pokojowej, by dojrzały. Smocze owce krój dopiero tuż przed zjedzeniem.

Jak jeść smoczy owoc?

Smoczy owoc, choć może onieśmielać wyglądem, jest łatwy do przyrządzenia. Po umyciu w zimnej wodzie, możesz po prostu przekroić go ostrym nożem na pół i zjeść miąższ łyżeczką. Obrana i pokrojona pitaja sprawdzi się też jako składnik sałatek. Komponuje się ona z większością owoców tropikalnych. Zmieszaj więc pitaję z mango, papają lub ananasem. Owoc smoka, wraz z granolą czy posiekanymi orzechami, będzie również doskonałym dodatkiem do greckiego jogurtu. Kolejny pomysł to puszyste pankaces z pokrojoną w kostkę pitają i mango. Różowy owoc pasuje też do dań rybnych, zwłaszcza z tuńczyka i dorsza. Ozdobi także ciasta, galaretki, lody i inne desery. Pitaję wykorzystasz również do przygotowania owocowych szaszłyków, smoothie czy sorbetu. Przysmakiem Nikaraguańczyków jest napój zrobiony z owoców smoka, wody i soku z limonki. Nasza rada? Wydrążone połówki owocu pitaja mogą być fantazyjnym naczyniem.

Składniki odżywcze smoczego owocu

Smoczy owoc jest nie tylko pyszny, ale także zdrowy. Pitahaya zawiera niewiele kalorii (60 kcal/100 g), ale jest gęsta odżywczo. To dobre źródło błonnika pokarmowego, witaminy C, magnezu i przeciwutleniaczy. Te ostatnie chronią nasze komórki przed wolnymi rodnikami, które są odpowiedzialne za choroby przewlekłe i starzenie się organizmu. Przeciwutleniacze znajdujące się w owocu smoka to m.in. flawonoidy i betalainy. Czerwona pitaja jest też źródłem likopenu. To ten sam związek odżywczy, z którego słyną pomidory. Ma on m.in. właściwości przeciwnowotworowe. W owocu smoka znajdują się też spore ilości witaminy E, witamin z grupy B, wapnia, fosforu i żelaza. Nasiona owocu smoka również przyczyniają się do jego walorów zdrowotnych. W czarnych ziarenkach obecne są białka, a także kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6.

Jakie właściwości ma pitaja?

Smoczy owoc, dzięki wymienionym wyżej składnikom, dodaje energii, wzmacnia odporność i zapobiega anemii. Ułatwia też trawienie i odchudzanie. Ponadto ma właściwości przeciwcukrzycowe. Z tego powodu jest polecany pacjentom przez tajwańskich lekarzy. Dragonfruit to także dobry wybór dla serca, bo pomaga w obniżaniu „złego” cholesterolu LDL i podwyższaniu „dobrego” cholesterolu HDL. Nasiona owocu smoka ułatwiają redukcję trójglicerydów. Owoc pitaja ma też wpływ na młodzieńczy wygląd skóry i dobrą kondycję włosów. Wyciąg z niego służy do sporządzania produktów zapobiegających przedwczesnemu starzeniu. Te walory pitahaya zawdzięcza zawartości przeciwutleniaczy i fosforu. Smocze owoce są zazwyczaj dobrze tolerowane, ale u niektórych osób mogą wywołać reakcję alergiczną.

Czy smoczy owoc można wyhodować w domu?

Smoczy owoc jest w Polsce trudno dostępny, ale możesz wyhodować go w domu. Potrzebujesz do tego sadzonek kaktusa Hylocereus undatus, albo jego nasion pozyskanych z dojrzałego owocu lub kupionych w sklepie. W warunkach domowych roślina najlepiej rozwija się w cieple i przy dobrym oświetleniu. Nie powinna być jednak wystawiana na ostre słońce. Wymaga nawożenia nawozem dla kaktusów. Roślina może być uprawiana na balkonie, ale nie toleruje temperatury poniżej 5 st. C. Dlatego zimą trzeba ją przenieść do domu. Kaktus wymaga dużo miejsca w doniczce, a czasem także – podpory. To ostanie wynika z faktu, że Hylocereus undatus w naturze jest epifitem. Co prawda odżywia się samodzielnie, ale gospodarza, do którego przytwierdza się powietrznymi korzeniami, traktuje jako podparcie dla swoich długich pędów.