Placki z jabłkami albo na kefirze to szybki i sprawdzony sposób na śniadanie. Zaskocz dzieciaki i podaj je inaczej niż zwykle. Ułożone na kolorowych talerzach w proste, dowcipne kształty i udekorowane owocami będą dla nich miłym zaskoczeniem. Możesz je przygotować według dwóch przepisów: w takim zestawieniu sprawdzą się zarówno bezglutenowe placki z jabłkami w cieście, jak i placki na kefirze.
Placki z jabłkami w cieście bez glutenu
- 1/2 szklanki mąki gryczanej
- 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- ok. szklanki mleka roślinnego
- obrane jabłko
- tłuszcz do smażenia
Różne rodzaje mąki wymieszać. Dodać mleko i starte na tarce o grubych oczkach jabłko. Wymieszać. Olej rozgrzać na patelni. Łyżką formować z ciasta placki. Smażyć z obu stron na złoty kolor.
Placki na kefirze
- 250 ml kefiru
- 200 g mąki pszennej
- dużą szczyptę proszku do pieczenia
- jajko
- łyżeczka roztopionego masła
Składniki zmiksować (ciasto powinno mieć konsystencję śmietany). Odstawić na 15 minut. Patelnię rozgrzać. Łyżką formować na niej z ciasta placuszki. Smażyć z obu stron na złoty kolor.
Komentarze