Dlaczego warto pić sok z suszonych śliwek?

Suszone śliwki to prawdziwe remedium na problemy trawienne. Wspierają wątrobę, pomagają utrzymać prawidłową florę bakteryjną jelit i mają delikatne działanie przeczyszczające, dzięki czemu są skutecznym sposobem na zaparcia. To jednak nie koniec ich zalet. Suszone śliwki są bogatym źródłem pektyn - czyli łatwo przyswajalnego błonnika, który stabilizuje poziom cukru we krwi i obniża poziom złego cholesterolu. Oprócz tego, zawierają polifenole, które blokują działanie wolnych rodników, działają przeciwstarzeniowo i pomagają uniknąć wielu poważnych chorób - m.in. układu krążenia czy nowotworów. Polifenole blokują także proces utraty kośćca, dzięki czemu chronią kości przed łamliwością i osteoporozą. Są też źródłem wielu witamin i minerałów, m.in. beta-karotenu, czy witaminy K. 

Suszone śliwki na zaparcia

Wyciąg ze śliwek jest bardzo często stosowany jako składnik preparatów przeciw zaparciom. Swą skuteczność zawdzięcza głównie dużej ilość błonnika (w suszonych śliwkach znajdziemy aż 5 razy więcej błonnika niż w surowych owocach!). Oprócz tego, suszone śliwki zawierają też duże ilości sorbitolu - związku, który stwarza odpowiednie warunki rozwoju dla pożytecznych bakterii jelitowych i nawilża jelita, co powoduje zmiękczenie stolca i przyspiesza wypróżnianie. Nie należy jednak przesadzać z jedzeniem suszonych śliwek. Są one 3 razy bardziej kaloryczne od surowych owoców, a zbyt duża porcja może się skończyć wzdęciami, a nawet rozwolnieniem. Znacznie lepszym sposobem na zaparcia jest więc picie soku z suszonych śliwek. Wystarczy 1-2 szklanki soku dziennie, by pozbyć się problemu. Taka kuracja nie ma też żadnych niepożądanych skutków ubocznych!

Jak przygotować sok z suszonych śliwek?

Składniki:

  • 1 szklanka suszonych śliwek
  • 5 szklanek wody

Sposób przygotowania:

Zagotuj wodę. Upewnij się, że wszystkie śliwki są bez pestek, a następnie przełóż je do szklanego słoja. Zalej szklanką gorącej wody, tak, by wszystkie śliwki zostały przykryte. Odstaw na 24 godziny. Resztę wody pozostaw do wykorzystania. 

Po upływie doby zmiksuj zawartość słoika blenderem aż do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji. Dodaj resztę zagotowanej dzień wcześniej wody. Wymieszaj. 

Sok przechowuj w lodówce i pij 1-2 szklanki dziennie, najlepiej rano.

--

Na podstawie: Odkrywamyzakryte.com