Soki warzywne - dlaczego warto je pić?

Soki warzywne to skoncentrowane źródło witamin, minerałów, błonnika i przeciwutleniaczy. W płynnej formie są one znacznie łatwiej wchłaniane i przyswajane przez organizm. Nie mówiąc już o tym, że znacznie prościej jest wypić szklankę soku niż zjeść całą górę warzyw, z których został wyciśnięty. Wśród pożytecznych składników zawartych w sokach warzywnych znajdziemy m.in.:

  • aktywne enzymy, które poprawiają trawienie i rozbijają śluz, a także katalizują proces przemiany materii
  • naturalne antybiotyki, które pomagają zwalczyć infekcje
  • naturalne substancje przeciwzapalne, które łagodzą ból i redukują uszkadzanie komórek
  • przeciwutleniacze
  • fitochemikalia, czyli roślinne związki chemiczne pomocne w wielu chorobach (m.in. flawonoidy, kartenoidy, terpeny, kapsaicyna, izoflawony)
  • minerały (magnez, potas, wapń, fosfor, żelazo, miedź, cynk, bor, selen).

Zobacz przepisy na soki warzywne na odporność i przeziębienie ->>

Zobacz też: Noworoczny detoks - pora na dobre zmiany! >>>

9 zasad przygotowywania soków, które musisz znać >>>

--

Przepisy pochodzą z książki "Detoks ciała i umysłu" Ewy Trojanowskiej (wyd. Wydawnictwa Burda). Autorka opowiada własną historię przejścia od niezdrowego do zdrowego trybu życia i podpowiada co robić, by cieszyć się zdrowym ciałem i młodzieńczą witalnością - bez względu na wiek. W książce znajdziemy również przepisy na przekąski, śniadania i obiady, a także mnóstwo praktycznych wskazówek dotyczących zdrowego odżywiania.