Sos aioli - historia sosu

Nasz bohater pochodzi najprawdopodobniej z pięknej, francuskiej Prowansji, choć wiele innych regionów śródziemnomorskich także szczyci się produkcją sosu. Dlatego też spotkamy, w zależności od regionu różne odmiany nazwy aioli, takie jak allioli czy aillade. W nazwie sosu możemy doszukać się elementów, które tworzą jego wyśmienity smak: ail oznacza czosnek, oliwę odnajdziemy w drugiej sylabie - oli. Najbardziej klasyczna i podstawowa wersja sosu tworzona była właśnie poprzez utarcie oliwy z czosnkiem oraz odrobiną soli. Sposób był jednak męczący, a do powstania gładkiej emulsji potrzeba było bardzo dużo czasu i pracy. Aktualnie, najbardziej powszechne przepisy zawierają w składnikach także żółtka jaja, które nadaje sosu bardziej majonezową nutę.  

Sos aioli - podawanie

Aioli najlepiej smakuje od razu po zrobieniu, na świeżo. Smaki nie muszą się przegryzać dzięki roztarciu dokładnie czosnku. Pamiętaj, że sos możesz zawsze uatrakcyjnić posypując świeżymi ziołami, jak pietruszką czy bazylią. Aioli nie jest bardzo trwały - zamknięcie go szczelnie w słoiczku pozwoli ci przedłużyć jego ważność zaledwie o kilka dni. 
Spróbuj odmienić swoje klasyczne burgery dodatkiem aioli. Świetnie sprawdzi się w sezonie grillowym do karkówki, czy warzyw z rusztu. Zimą jednak stanie się niezastąpionym dipem do frytek. Domowa wersja aioli idealnie doda charakteru gotowanym warzywom. 

Aioli - przepis na prowansalski sos czosnkowy

Potrzebujesz:

  • 5 ząbków czosnku,
  • 2 żółtka,
  • szklankę - 250 ml oliwy z oliwek lub oleju słonecznikowego,
  • sok z połowy cytryny,
  • sól do smaku.

Przygotowanie:

  1. Odseparowane od reszty jajka żółtka przełóż na 45 minut do miski, by osiągnęły temperaturę pokojową.
  2. Obierz czosnek i wraz z solą rozgnieć go do gładkości.
  3. Przełóż krem czosnkowy do żółtek. Mieszając jednostajnie wlewać bardzo powoli oliwę. Uważaj, by jajko się nie ścięło. 
  4. Gdy krem będzie już jednolicie połączony, dolej wyciśnięty sok z połówki cytryny i dokładnie wymieszaj.