Sos serowy to dip, który prawdopodobnie zasmakuje każdemu, kto ceni sobie dodatki do posiłków. 

Ten sos serowy to gwarancja dobrej jakości składników i ekspresowego wykonania. To sos idealny do nachos, które tak chętnie zamawiamy w kinach. Nie potrzebujemy także długiej listy zakupów, by wykonać sos serowy. Polecamy go także do warzyw - dzięki sosowi serowemu “nudne” w smaku warzywa staną się atrakcyjniejsze. Jeżeli masz w domu pszenne paluchy typu grissini, krakersy, planujesz grzanki, frytki lub klasyczne nachosy - ten sos serowy jest dla Ciebie idealnym dodatkiem. 

Przygotowanie sosu nie zajmie Ci więcej, niż kwadrans. 

Sos serowy - czego potrzebujesz do przygotowania sosu? 

  • 200 g sera typu Cheddar,
  • 100 ml mleka (krowiego, ilość tłuszczu bez znaczenia),
  • 40 ml śmietany 30% tłuszczu,
  • ½ łyżeczki skrobi ziemniaczanej (jeżeli sos będzie mieć odpowiednią gęstość, nie trzeba jej dodawać),
  • przyprawy: odrobina gałki muszkatołowej, ½ łyżeczki papryki (słodkiej),
  • ewentualnie: pieprz do smaku.

Sprawdź też:

Sos serowy - jak go przygotować?

  1. Do małego garnuszka wlej mleko i śmietanę. Jeżeli chcesz zrobić mniej kaloryczną wersję sosu, możesz użyć jedynie mleka. Podgrzewaj niemal do momentu, aż całość się zagotuje.
  2. W międzyczasie pokrusz na drobne kawałki lub zetrzyj ser. W przepisie użyty jest jedynie ser typu Cheddar. Jeżeli jesteś smakoszem i gustujesz w innych serowych aromatach - przetestuj przepis z dodatkiem innego rodzaju sera. 
  3. Starty ser połącz z płynem. Mieszaj całość dokładnie i powoli. Najlepiej drewnianą łyżką. 
  4. Mieszaj do momentu aż całość połączy się i stanie się jednolity i aksamitny. Powinien być dość gęsty. Jeżeli uznasz, że jest za rzadki, sięgnij po skrobię z przepisu (dodawaj ją przesypując przez sitko). Sos może się zagotować, uważaj jednak, by ogień był bardzo “wolny”. Przypalenie sosu bardzo zmieni jego smak. 
  5. Jeżeli chcesz, dodaj przyprawy. Są opcjonalne. Jeżeli odpowiada Ci serowy smak, nie musisz ich dodawać. 
  6. Gdy sos stanie się bardzo aksamitny i nie będzie w nim grudek, zakończ mieszanie i wyłącz źródło ciepła. Gorący sos może być delikatnie za rzadki. W czasie stygnięcia będzie stawał się gęsty. 

Gotowy sos najlepiej podawać na ciepło. Tym bardziej, jeżeli planujesz użyć go w towarzystwie warzyw - wtedy możesz go nawet rozcieńczyć dodatkiem odrobiny mleka. 
Po dłuższym czasie w lodówce, sos powinien mieć konsystencję masła lub smarowidła. Możesz z powodzeniem wykorzystać go do kanapek i pieczywa. 

Pamiętaj, że sos możesz przygotować także z innego rodzaju sera. Polecamy Parmigiano Reggiano czy Grana Padano. Unikaj jednak serków typu topione - odejmą one na jakości pysznemu sosowi. O rodzajach serów przeczytasz tutaj.