Spaghetti z sosem pomidorowym, czyli Spaghetti al pomodoro

SKŁADNIKI dla 6 osób: 600 g spaghetti, 500 g pomidorów bez skórki lub pulpy pomidorowej w puszce, 2-3 ząbki czosnku, cukier, starty parmezan, bazylia, oliwa z oliwek, sól

Trudność: łatwe

Czas: niecałe pół godziny

Stare kroniki nie przekazały nam niestety informacji na temat pierwszego spotkania spaghetti lub vermicelli z sosem pomidorowym, ale na pewno miało to miejsce pod koniec XVII wieku, kiedy egzotyczne warzywo na dobre zagościło na neapolitańskich stołach. Niniejsza wersja to tradycyjny, „ortodoksyjny” przepis, przekazywany w moich stronach z matki na córkę.

 Ugotować spaghetti lub vermicelli al dente zgodnie z podanymi powyżej zasadami. Kiedy makaron będzie ugotowany, sos musi już być gotowy. Aby go przyrządzić, należy wlać do chłodnego rondla oliwę z oliwek ( trzy łyżki na dwie osoby) i wsypać posiekany czosnek (jeden ząbek na dwie - trzy osoby). Czosnek to jeden z filarów kuchni śródziemnomorskiej, w tym także neapolitańskiej. Jeśli ktoś go nie lubi, może zmniejszyć jego ilość lub całkowicie go wyeliminować, ale ostrzegam, że ucierpi na tym smak całej potrawy. Podsmażyć wszystko na żywym ogniu.

   Kiedy oliwa zacznie skwierczeć, a czosnek się zeszkli, wlać pomidory. Dodać kilka listków bazylii (jeśli nie mamy świeżej, może być suszona), posolić (ilość zależy do indywidualnych upodobań) i wsypać łyżeczkę cukru. Dziś wiele osób o nim niestety zapomina, gdy tymczasem jest niezbędny, by wyeliminować lekko kwaśny smak pomidorów. Zmniejszyć ogień do minimum i dusić przez około pół godziny. Nic więcej nie trzeba! Wyłożyć ugotowany makaron na półmisek, polać sosem, posypać szczodrze startym parmezanem ( przynajmniej łyżkę na głowę). Dobrze wymieszać i gotowe.

Przepis pochodzi z książki Sophia Loren „W kuchni z miłością”, wyd. Esprit, Znajdziecie w niej więcej pomysłów na wyśmienite dania według przepisów Aktorki.