Spiralna tarta z warzywami i szynką
Składniki
Ciasto:
- 200 g mąki 5 łyżek oliwy
- szczypta soli tłuszcz do formy
Nadzienie:
- 3 cukinie bakłażan
- 6 marchewek 2 plastry szynki musztarda dijon 150 g serka śmietankowego 250 ml kremówki
- 2 jajka natka iście bazylii sól pieprz oliwa
Sposób wykonania
Z podanych składników zagnieć ciasto. Wstaw je do lodówki. Cukinie i bakłażan opłucz, odetnij stwardniałe końcówki. Marchewki oskrob i umyj. Nożykiem szczelinowym warzywa potnij podłużnie na plastry o grubości 2–3 mm (bakłażany należy wcześniej przeciąć na pół).
W dużym garnku zagotuj wodę i ją delikatnie posól. Wrzuć na 2 minuty plastry marchewki. Osącz i przełóż do naczynia z kostkami lodu. Podobnie zblanszuj pozostałe warzywa i przełóż do wody z lodem. Na końcu wszystkie warzywa osącz i wytrzyj papierowym ręcznikiem.
Szynkę pokrój podobnie jak warzywa w plastry. Ciastem wylep wysmarowaną tłuszczem formę do tarty. Wierzch posmaruj musztardą, ponakłuwaj widelcem.
Zaczynając od krawędzi ciasta, spiralnie ciasno układaj kolejno (skórką do góry) plastry warzyw i szynki, aż pokryją całą tartę. Serek wymieszaj z kremówką, jajkami, posiekaną natką i bazylią. Dopraw solą i pieprzem. Sosem pokryj tartę. Całość delikatnie skrop oliwą.
Piecz ok. 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.
Podawaj na ciepło lub zimno.
Komentarze