Chłodnik litewski - tradycyjny przepis

Składniki:

  • 1 duży pęczek botwinki wraz z buraczkami
  • 3 ogórki
  • 3 łyżki posiekanego koperku
  • 2 łyżki poszatkowanego drobno szczypiorku
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 1 litr kefiru, maślanki , jogurty naturalnego lub śmietany
  • Sól
  • Pieprz

Chłodnik litewski – przygotowanie

  1. Botwinkę dokładnie umyć i posiekać. Obrane buraczki pokroić w kostkę i wszystko razem przenieść do garnka. Zalać wodą tak, aby przykryła składniki i gotować przez ok 10, do 15 minut.
  2. Po zagotowaniu poczekać do ostygnięcia i dodać kefir (ew. jogurt lub maślankę).
  3. Zgnieść czosnek, posiekać koperek i szczypiorek oraz zetrzeć na tarce ogórki. Następnie dodać przygotowane warzywa do botwinki połączonej z kefirem.
  4. Całość dokładnie wymieszać.
  5. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
  6. Podawać schłodzony z pokrojonymi w ćwiartki jajkami (ugotowanymi na twardo).
chłodnik
Shutterstock

Chłodnik truskawkowy

Chłodnik truskawkowy - składniki:

  • 1 zielona papryka
  • 1 czerwona papryka
  • 2 szklanki truskawek
  • 1 ogórek
  • 3 ząbki czosnku
  • 0,5 szklanki białego wina
  • Łyżka bułki tartej
  • Oliwa z oliwek
  • Pieprz
  • Sól
  • Ocet balsamiczny
  • Opcjonalnie liście świeżej mięty do ozdoby

Chłodnik truskawkowy - przygotowanie:

1. Umyć i usunąć skórkę z zielonej i czerwonej papryki.
2. Dokładnie opłukać truskawki i usunąć z nich zielone szypułki.
3. Wszystkie składniki wrzucić do dużej miski lub garnka i zblendować.
3. Na koniec przyprawić do smaku solą i pieprzem i odstawić do lodówki do schłodzenia.
4. Podawać ozdobione listkami świeżej mięty... smacznego! 

--

Zobacz też: Chłodnik z groszku i pomidorów >>>