Suflet z gruszką - przepis:
Przepis na: 4 porcje
Przygotowanie: 30 min
Składniki:
- 150 g czekolady deserowej
- 100 g masła
- 50 g mąki tortowej
- 50 g cukru pudru
- 4 gruszki
- 3 jajka
- 2 łyżki cukru
- 1 op. cukru waniliowego
- sok z 1/2 cytryny
- starta skórka z 1 cytryny
Przygotowanie:
1. Obierz gruszki. Skrop sokiem z cytryny, obsyp cukrem waniliowym. Piecz 30 min w 170 st. C. Jajka ubij z cukrem na puszystą masę.
2. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i dodaj masło.
3. Do ubitych jaj dołóż mąkę i płynną czekoladę. Delikatnie pomieszaj składniki.
4. Foremki posmaruj masłem. Włóż do nich upieczone gruszki i zalej do wysokości ponad 3/4 foremki masą czekoladową. Piecz 8 min w 200 st. C.
Komentarze