Świąteczne pierogi ze szpinakiem - przepis

Składniki na ciasto:

  • ½ kg mąki
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka soli

Składniki na farsz:

  • 300 g Szpinaku młodego np. firmy Eisberg
  • 200 g sera twarogowego
  • 100 g sera feta (alternatywnie)
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka masła
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku

Wykonanie ciasta:

Mąkę przesiać, dodać sól, masło i ciepło wodę. Następnie wyrobić elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką.

Wykonanie farszu:

Szpinak posiekać i zblanszować. W rondelku roztopić masło, dodać osuszony szpinak, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Dusić około 5 minut. Następnie wymieszać ser twarogowy z serem feta, dodać szpinak, doprawić do smaku.

Ciasto pierogowe cienko rozwałkować. Szklanką wycisnąć krążki, nałożyć farsz i zlepić pierogi. Gotować je w osolonej, wrzącej wodzie przez ok. 2 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Podawać według uznania – polane stopionym masłem, przesmażonym cebulką czy posypane szczypiorkiem.

Rada:
Jeśli zwracamy uwagę na kalorie, możemy zrezygnować z sera feta i zdecydować się wyłącznie na ser twarogowy.

Smacznego!