Świąteczne pierogi ze szpinakiem - przepis
Składniki na ciasto:
- ½ kg mąki
- 1 szklanka ciepłej wody
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka soli
Składniki na farsz:
- 300 g Szpinaku młodego np. firmy Eisberg
- 200 g sera twarogowego
- 100 g sera feta (alternatywnie)
- 2 ząbki czosnku
- łyżka masła
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku
Wykonanie ciasta:
Mąkę przesiać, dodać sól, masło i ciepło wodę. Następnie wyrobić elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką.
Wykonanie farszu:
Szpinak posiekać i zblanszować. W rondelku roztopić masło, dodać osuszony szpinak, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Dusić około 5 minut. Następnie wymieszać ser twarogowy z serem feta, dodać szpinak, doprawić do smaku.
Ciasto pierogowe cienko rozwałkować. Szklanką wycisnąć krążki, nałożyć farsz i zlepić pierogi. Gotować je w osolonej, wrzącej wodzie przez ok. 2 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Podawać według uznania – polane stopionym masłem, przesmażonym cebulką czy posypane szczypiorkiem.
Rada:
Jeśli zwracamy uwagę na kalorie, możemy zrezygnować z sera feta i zdecydować się wyłącznie na ser twarogowy.
Smacznego!
Komentarze