Składniki:

  • 4 filety z dorsza (ze skórą)
  • Vegeta pikantna
  • 3 łyżki oleju do smażenia
  • łyżeczka oliwy smakowej, np. z suszonymi pomidorami
  • 2 pokrojone drobno szalotki lub mała cebula
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • łyżka startego imbiru
  • pokrojony drobno strąk czerwonej papryki
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

1. Rybę opłukać. Po usunięciu ości dobrze osuszyć za pomocą papierowego ręcznika. Następnie pokroić na porcje, przyprawić i odstawić
na 30 minut do lodówki. Połowę oleju mocno rozgrzać. Na tłuszczu położyć dorsza (skórą do dołu). Smażyć po 3 minuty z każdej strony, lekko dociskając rybę do patelni, aż dorsz stanie się chrupiący i złocisty. Wyjąć. Kawałki ryby osączyć na papierowym ręczniku.

dorsz-przepis
BBS Studio

2. Pozostały olej rozgrzać z oliwą smakową. Podsmażyć na nim cebulę, czosnek i imbir. Dodać paprykę. Chwilę smażyć. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Rybę ułożyć na półmisku. Obłożyć papryką z dodatkami.

przepis-na-dorsza
BBS Studio
dorsz-na-wigilię
BBS Studio