Składniki

Ciasto: 250 g mąki pszennej, kostka do pieczenia Kasia (100 g), 50 g cukru pudru, 2 żółtka, torebka cukru waniliowego, ½  łyżeczki proszku do pieczenia
Masa sernikowa: 800 g twarogu sernikowego, 4 jajka, 2 białka, kostka do pieczenia Kasia (150 g), 200 g cukru pudru, opakowanie budyniu  śmietankowego, 2  łyżeczki cukru migdałowego, 
Polewa: 200 g gorzkiej czekolady, 150 g śmietanki-kremówki (36%), 50 g kostki do pieczenia Kasia, polewa z białej czekolady   

Sposób przygotowania

Składniki na ciasto zagnieć. Z ciasta uformuj kulę, zawiń w folię i włóż do lodówki na 30 minut. Następnie ciasto rozwałkuj na cienki placek. Wylep nim dno i boki wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy (śred. 26 cm). Ciasto ponakłuwaj widelcem. Wstaw do lodówki.
Żółtka oddziel od białek. Żółtka utrzyj z cukrem pudrem i cukrem migdałowym na puch. Wymieszaj z miękką kostką do pieczenia Kasia. Następnie do masy dodaj twaróg, budyń w proszku i ubitą na sztywno pianę z białek.  Masę serową wyłóż na cieście. Piecz najpierw 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C, następnie zmniejsz temperaturę do 160°C i piecz jeszcze sernik 50-60 minut. Upieczony sernik ostudź i delikatnie wyjmij z formy. 
Kremówkę podgrzej razem z kostką do pieczenia Kasia (50 g), dodaj połamaną czekoladę i mieszaj, aż masa stanie się gładka i lśniąca. Otrzymaną polewą posmaruj wierzch sernika. Odstaw do zastygnięcia. Białą polewę rozpuść w kąpieli wodnej i lekko przestudź, aby nie była zbyt rzadka. Polewą rysuj na pergaminie małe śnieżynki. Gdy zastygną, zdejmij je ostrożnie i udekoruj nimi  wierzch sernika. 

Uwaga! Jeśli chcesz, by sernik miał wyjątkowo delikatną konsystencję, na spód piekarnika podczas pieczenia postaw formę wypełnioną gorącą wodą. Ulatniająca się para nada puszystości serowej masie.