Święta bez tortu makowego? Niemożliwe. Ten prawdziwy król słodkości powinien zagościć na każdym stole podczas Bożego Narodzenia. Przygotowanie go nie jest trudne, choć może trochę pracochłonne. Jednak warto go zrobić. Podajemy sprawdzony przepis na świąteczny tort makowy.

Tort makowy - składniki:

Ciasto makowe:

  • 700 g maku
  • 12 jajek
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • ekstrakt waniliowy lub migdałowy
  • 4 czubate łyżki kaszy manny
  • łyżka proszku do pieczenia

Krem kawowy:

  • 1/2 kg mascarpone lub miękkiego masła
  • 4 żółtka
  • szklanka cukru pudru
  • 20 ml mocnej czarnej kawy rozpuszczalnej (ok. 3 łyżek do zupy)

Poncz i dekoracja:

  • 1/2 szklanki mocnej herbaty
  • 4 łyżki winiaku lub rumu
  • podprażone orzechy włoskie
  • polewa czekoladowa na wierzch

Tort makowy - przygotowanie

1. Mak wypłukać, namoczyć na noc, gotować ok. 40 minut na małym ogniu. Przecedzić i zemleć na maszynce o drobnych oczkach. Żółtka utrzeć z cukrem. Wymieszać z makiem. Dodać zapach, kaszę manną, proszek do pieczenia i pianę z ubitych na sztywno białek. Masę przelać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Piec ok. godziny w 120°C. Odstawić do wystygnięcia.

2. Żółtka z cukrem pudrem ubić na parze i powoli wkręcać mascarpone lub masło. Na koniec dodać kawę. Ciasto przekroić na 3–4 placki. Każdy placek skropić herbatą wymieszaną z alkoholem. 3 łyżki kremu odłożyć. Resztą przełożyć placki. Wierzch i boki tortu posmarować resztę kremu, boki posypać orzechami. Wierzch udekorować polewą. Odstawić na kilka godzin.

tort-orzechowy

Zobacz również:

M. SZYMAŃSKI (8); STYLIZACJA: POLA JANKIEL; PORTRET: MIÓD MALINA STUDIO