Tort makowy - składniki:

Ciasto makowe:

  • 700 g maku
  • 12 jajek
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • ekstrakt waniliowy lub migdałowy
  • 4 czubate łyżki kaszy manny
  • łyżka proszku do pieczenia

Krem kawowy:

  • 1/2 kg mascarpone lub miękkiego masła
  • 4 żółtka
  • szklanka cukru pudru
  • 20 ml mocnej czarnej kawy rozpuszczalnej (ok. 3 łyżek do zupy)

Poncz i dekoracja:

  • 1/2 szklanki mocnej herbaty
  • 4 łyżki winiaku lub rumu
  • podprażone orzechy włoskie
  • polewa czekoladowa na wierzch

Przygotowanie

1. Mak wypłukać, namoczyć na noc, gotować ok. 40 minut na małym ogniu. Przecedzić i zemleć na maszynce o drobnych oczkach. Żółtka utrzeć z cukrem. Wymieszać z makiem. Dodać zapach, kaszę manną, proszek do pieczenia i pianę z ubitych na sztywno białek. Masę przelać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Piec ok. godziny w 120°C. Odstawić do wystygnięcia.

2. Żółtka z cukrem pudrem ubić na parze i powoli wkręcać mascarpone lub masło. Na koniec dodać kawę. Ciasto przekroić na 3–4 placki. Każdy placek skropić herbatą wymieszaną z alkoholem. 3 łyżki kremu odłożyć. Resztą przełożyć placki. Wierzch i boki tortu posmarować resztę kremu, boki posypać orzechami. Wierzch udekorować polewą. Odstawić na kilka godzin.

tort-orzechowy
M. SZYMAŃSKI (8); STYLIZACJA: POLA JANKIEL; PORTRET: MIÓD MALINA STUDIO