Święta Bożego Narodzenia kojarzą się z rodzinną atmosferą, prezentami, choinką i… przepysznym jedzeniem. Gotowanie jest czasochłonne i bardzo często część produktów niestety trafia do kosza, a możemy tego sprytnie uniknąć. Większość pozostałej żywności można wykorzystać do przygotowania nowego dania lub przysmaku. Wystarczy mieć odpowiednie urządzenie, plan i przepisy, które pomogą ograniczyć jej marnowanie.

Jak nie marnować jedzenia przy świątecznym gotowaniu? Oto kilka pomysłów i przepisów.

Gdy tylko zaczniemy planowanie świątecznych potraw powinniśmy mniej więcej oszacować jakie i ile produktów będziemy potrzebować. Przed zakupami warto zrobić dokładną listę, aby wrócić do domu z odpowiednimi składnikami. W trakcie gotowania gdy pojawią się resztki, które możemy sprytnie wykorzystać.

Warzywa, na których gotowana jest zupa, wystarczy zblendować i ugnieść z ziemniakami, by powstało warzywne purée. Możemy dodać do tego mąkę i jajko i w kilka minut będziemy mieć gotowe ciasto na niecodzienne kopytka. Zielone części roślin, jak liście rzodkiewki, natka marchewki, czy liście kalafiora, mogą posłużyć jako baza oryginalnego pesto. Pozostałe kawałki serów wystarczy rozpuścić na maśle z dodatkiem wody, czosnku i przypraw, by powstał wyjątkowo wyrazisty sos do mięs i makaronów.

Bardzo ciekawym sposobem na obierki z warzyw jest ich opłukanie we wrzątku i usmażenie lub upieczenie, przez co zamienią się w pyszne i zdrowe domowe chipsy. Jeżeli od razu po obraniu warzyw nie masz ochoty lub czasu, aby zrobić chipsy, możesz przełożyć je do specjalnego woreczka i przy pomocy blendera Bosch odessać powietrze, aby obierki zachowały świeżość na dłużej. Co ważne odporne na przetarcia worki z zamknięciem strunowym są wolne od bisfenoli. Z łatwością można je wyczyścić i użyć ponownie.

Najprostszymi i najlepszymi domowymi chipsami w okresie świąt są te z obierek po burakach. Robimy z nich wigilijny barszcz, dlatego warto wykorzystać pozostałe obierki na coś równie pysznego. Aby zrobić chipsy z obierek z buraków będziemy potrzebować:

  • obierki z 4 buraków
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka soli i ulubione przyprawy: pieprz, papryka słodka lub płatki chili

Obierki płuczemy we wrzątku, następnie dokładnie osuszamy.

Od razu rozgrzewamy piekarnik do 220°C.

Do miski wkładamy obierki, skraplamy je olejem i posypujemy przyprawami. Miskę przykrywamy talerzem lub pokrywką od garnka i energicznie potrząsamy tak, aby wszystko dobrze się wymieszało. Następnie blachę do pieczenia wykładamy folią aluminiową na której układamy obierki.

Pieczemy w temperaturze 220°C przez około 10-15 minut, aż będą chrupiące i brązowe. Lepiej nie spuszczać ich z oczu, ponieważ bardzo szybko mogą się spalić.

Na świątecznym stole jedną z najczęściej pojawiających się potraw jest ryba. Można przyrządzić ją na wiele sposobów, doskonale smakuje w połączeniu z sałatkami i innymi daniami. Jednak co zrobić z kawałkami ryby, których nadmiar zostanie nam po świątecznym gotowaniu? Warto zacząć od próżniowego zamknięcia ich w specjalnym woreczku za pomocą blendera Bosch i zamrożenia lub schowania w lodówce. Po świętach możemy wykorzystać je do przygotowania przepysznych kotletów rybnych. Oto przepis na kotlety rybne:

Składniki:

  • 150 g ryb, może być zamrożona, świeża, usmażona lub upieczona
  • 250 g ugotowanych ziemniaków
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • jajko
  • opcjonalnie: 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz

Dodatkowo do smażenia potrzebować będziemy: mąkę, bułkę tartą, roztrzepane jajko, olej lub oliwę

Jeżeli korzystamy z zamrożonej ryby to najpierw rozmrażamy ją i odsączamy z nadmiaru wody. Następnie rybę gotujemy na parze, sprawdzamy czy nie ma ości. Rozdrabniamy je widelcem.

Ziemniaki gotujemy, czekamy aż ostygną i ścieramy na tarce. Mieszamy wszystkie składniki ze sobą i formujemy z nich kotlety. Obtaczamy w mące, w jajku i w bułce tartej. Smażymy na oleju lub oliwie przez około 4 minuty z każdej strony.

Co zrobić z jedzeniem po świętach?

Po odejściu od świątecznego stołu zaczynamy zastanawiać się co zrobić z pozostałym jedzeniem. Możesz zamknąć je szczelnie w taki sposób, że następnego dnia będą smakowały równie dobrze i świeżo! Musimy włożyć je do pojemnika próżniowego Bosch. Następnie montujemy pompę próżniową do korpusu blendera. Ostatnim krokiem jest wypompowanie powietrza blenderem ręcznym ErgoMixx. Taki sposób przechowywania pozwala zachować świeżość artykułów spożywczych na dłużej.

Pojemniki próżniowe są wykonane z trwałego Tritanu, wolnego od bisfenoli. Można je bez problemu używać w kuchence mikrofalowej oraz łatwo czyścić w zmywarce. Pojemnik i woreczki strunowe świetnie sprawdzą się również do segregacji produktów w lodówce i w zamrażalce.

Co ciekawe mrożonki przechowywane w próżniowych woreczkach strunowych lepiej zachowują swoje naturalne składniki odżywcze, utrzymują naturalną wilgotność mrożonek - dodatkowa wilgoć nie przedostaje się do wnętrza. Takie przechowywanie chroni przed wysuszeniem powierzchni mrożonej żywności, a odmrożone produkty mają lepszy wygląd w porównaniu z zamrożonymi w zwykły sposób. Woreczki strunowe śmiało można używać do mrożenia owoców na przykład na smaczne koktajle.

Oto najprostszy przepis na koktajl z owoców z suszu na lepsze trawienie

Święta spędzamy najczęściej przy zastawionym stole, przez co bardzo często po kilku dniach zaczynamy czuć ciężkość i może pojawiać się niestrawność. Warto w tym czasie wspomóc nasz organizm, aby łatwiej strawił wszystkie zjedzone przez nas pyszności. Doskonale nadadzą się do tego owoce z suszu.

Składniki:

  • owoce z suszu (np. 4 daktyle, 4 śliwki, łyżka rodzynek)
  • łyżeczka cynamonu
  • szklanka kefiru lub jogurtu naturalnego

Owoce kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy je do kielicha do miksowania. Dodajemy cynamon i blendujemy blenderem aż uzyskamy jednolitą kostystencję. Dodajemy jogurt lub kefir i blendujemy na najniższych obrotach.

Tak przygotowany koktajl jest świetnym pomysłem na lekkie śniadanie lub kolację, a także sposobem na wykorzystanie pozostałych owoców.

Ważne, aby przy gotowaniu szukać pomysłów na wykorzystanie resztek jedzenia. Gdy tylko zaczniemy zwracać uwagę na to uwagę otworzą się przed nami drzwi kreatywnego i ekologicznego gotowania. Zdecydowanie najlepszym pomocnikiem będzie do tego Blender ręczny ErgoMixx Bosch, który wesprze na wszystkich etapach gotowania, a także pomoże przechować potrawy w bezpieczny, próżniowy sposób. Resztki jedzenia, których w żaden sposób nie da się już przerobić, warto odkładać do specjalnego pojemnika i wyrzucać do bioodpadów. 

Systemy próżniowe marki Bosch z linii ErgoMixx i VitaMaxx pomagają zachować świeżość produktów spożywczych nawet dwukrotnie dłużej. To perfekcyjne urządzenia pomagające mądrze gospodarować żywnością ograniczając jej marnowanie. To także nowe możliwości kulinarne takie,  jak gotowanie sous vide czy szybsze marynowanie. Sprawdzą się idealnie przy świątecznych przygotowaniach i późniejszym przechowywaniu wszelkich potraw. Jeżeli masz już w domu blender ręczny z linii ErgoMixx marki Bosch, możesz tutaj dokupić sam zestaw do próżniowego przechowywania.

Dowiedz się więcej na www.bosch-home.pl/systemy-prozniowe