W skład sałatki wchodzi komosa ryżowa, którą warto włączyć do stałej diety. Dlaczego?
Komosa ryżowa - dla zdrowia
Komosa obfituje w białko i zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy. Jest więc idealna dla wegan i wegetarian, a także osób na diecie bezglutenowej. Dostarcza witaminy E, wapnia oraz fitoskładników, działających przeciwutleniająco i przeciwzapalnie.
Komosa ryżowa - jak jeść
Wszystkie kolory komosy są pyszne w sałatkach. Znakomicie zastępują też kaszę lub ryż.
Komosa ryżowa - cenne składnikiI:
- białko
- błonnik
- mangan
- magnez
- fosfor
- żelazo
- wapń
- cynk
- miedź
- potas
- tiamina
- ryboflawina
- kwas foliowy
- witamina E
- flawonoidy
Sycąca sałatka z komosą ryżową i orzechami - przepis
Składniki na 2 porcje:
- 200 g komosy ryżowej
- sól
- 1 marchewka
- 1 rzodkiew biała albo japońska daikon lub rzodkiew arbuzowa
- 2 garści posiekanej w paski czerwonej kapusty
- oliwa do skropienia
- 2 garści młodego szpinaku
- 2 garści młodego szczawiu
- 2 łyżki ziaren granatu
- 2 garści orzechów: nerkowców, laskowych i migdałów, solo lub mieszanki
Komosę ryżową gotujemy do miękkości w osolonej wodzie 10-15 minut. Możemy użyć białej lub mieszanki różnych kolorów.
Marchewkę i rzodkiew obieramy, kroimy w plastry. Do misek rozkładamy komosę ryżową, marchewkę, rzodkiew i kapustę. Skrapiamy oliwą. Posypujemy młodym szpinakiem i szczawiem oraz ziarnami granatu i orzechami.
Przepis pochodzi z najnowszego wydania specjalne Mojego Gotowania Superfood
Komentarze