W skład sałatki wchodzi komosa ryżowa, którą warto włączyć do stałej diety. Dlaczego?

Komosa ryżowa - dla zdrowia
Komosa obfituje w białko i zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy. Jest więc idealna dla wegan i wegetarian, a także osób na diecie bezglutenowej. Dostarcza witaminy E, wapnia oraz fitoskładników, działających przeciwutleniająco i przeciwzapalnie.

Komosa ryżowa - jak jeść
Wszystkie kolory komosy są pyszne w sałatkach. Znakomicie zastępują też kaszę lub ryż.

Komosa ryżowa - cenne składnikiI:

  • białko
  • błonnik
  • mangan
  • magnez
  • fosfor
  • żelazo
  • wapń
  • cynk
  • miedź
  • potas
  • tiamina
  • ryboflawina
  • kwas foliowy
  • witamina E
  • flawonoidy

Sycąca sałatka z komosą ryżową i orzechami - przepis

Składniki na 2 porcje:

  • 200 g komosy ryżowej
  • sól
  • 1 marchewka
  • 1 rzodkiew biała albo japońska daikon lub rzodkiew arbuzowa
  • 2 garści posiekanej w paski czerwonej kapusty
  • oliwa do skropienia
  • 2 garści młodego szpinaku
  • 2 garści młodego szczawiu
  • 2 łyżki ziaren granatu
  • 2 garści orzechów: nerkowców, laskowych i migdałów, solo lub mieszanki

Komosę ryżową gotujemy do miękkości w osolonej wodzie 10-15 minut. Możemy użyć białej lub mieszanki różnych kolorów.
Marchewkę i rzodkiew obieramy, kroimy w plastry. Do misek rozkładamy komosę ryżową, marchewkę, rzodkiew i kapustę. Skrapiamy oliwą. Posypujemy młodym szpinakiem i szczawiem oraz ziarnami granatu i orzechami.

Przepis pochodzi z najnowszego wydania specjalne Mojego Gotowania Superfood