Szakszuka to propozycja na pożywne śniadanie, które doskonale sprawdzi się w zimowe poranki. Potrawa ta przywędrowała do nas aż z Bliskiego Wschodu i staje się coraz bardziej popularna. Chcesz zrobić własną szakszukę? Sprawdź nasz przepis!

Szakszuka – klasyczny przepis

Składniki:

  • 2 pomidory (lub ½ puszki pomidorów krojonych)
  • 2 jajka
  • ½  łyżki oliwy
  • 1 ząbek czosnku
  • przyprawy: sól, pieprz, oregano, opcjonalnie chili
  • świeża bazylia, pietruszka lub kolendra
  • dodatkowo: bagietka lub ulubione pieczywo

Sposób przygotowania:

  1. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.
  2. Na niedużą patelnię wlewamy oliwę.
  3. Podsmażamy starty czosnek..
  4. Pomidory wrzucamy na patelnię, doprawiamy i mieszamy.
  5. Zwiększamy temperaturę tak, aby pomidory odparowały i wbijamy jajka.
  6. Patelnię przykrywamy i gotujemy przez około 3-4 minuty lub do czasu aż białka jajek będą ścięte.
  7. Podajemy ze świeżą bazylią i bagietką lub ulubionym pieczywem.

Zobacz też :