Wiosenna szakszuka

Składniki :

  • 5 łyżek oliwy
  • 2 duże słodkie cebule, pokrojone w pióra
  • cukier, sól
  • 4 ząbki czosnku, posiekane
  • łyżeczka kuminu
  • kawałek (wielkości kciuka) świeżego imbiru, startego
  • 3 małe cukinie, pokrojone wzdłuż na ćwiartki i krótsze słupki
  • 200 g różyczek brokuła, blanszowanych przez 2 min
  • 100 g liści szpinaku baby, oczyszczonych, lub miksu wiosennych listków (rukola, roszponka, szczaw, amarantus itd)
  • ogórek sałatkowy, pokrojony wzdłuż na ćwiartki i krótsze słupki
  • 2 główki rzymskiej sałaty, przecięte wzdłuż na ćwiartki
  • 8 jajek
  • szklanka zielonego groszku z mrożonki
  • szklanka bobu z mrożonki
  • sok z cytryny
  • płatki chili
  • smażona cebulka
  • kiełki brokuła i cebuli

Dip:

  • 50 g masła
  • 3 łyżki listków kolendry i mięty, posiekanych
  • 350 ml greckiego jogurtu

Przygotowanie : 

  1. Na dużej głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy cebulę, oprószamy cukrem i solą, smażymy, często mieszając, aż zacznie się karmelizować. Dodajemy posiekany czosnek, kumin i imbir, podsmażamy ok. 5 min.
  2. Dokładamy kawałki cukinii i róże brokułu, skrapiamy wodą, dusimy razem 5 min. Dodajemy szpinak, ogórek, sałatę, oprószamy solą i pieprzem, podsmażamy ok. 3 min.
  3. W warzywach robimy 4 dołki, w każdy wpuszczamy po 2 jajka, na wierzchu rozsypujemy groszek i bób, trzymamy na średnim ogniu ok. 10 min, aż białka jajek się zetną, a żółtka pozostaną aksamitnie płynne.
  4. Na dip: masło topimy na patelni i rozgrzewamy, aby się zapieniło i zbrązowiało. Większość mieszamy z ziołami i jogurtem, przekładamy do salaterki. Resztą masła polewamy szakszukę, skrapiamy dodatkowo sokiem z cytryny, posypujemy prażoną cebulką oraz kiełkami brokuła i cebuli.

Przepis pochodzi ze strony www.mojegotowanie.pl/przepis/szakszuka-wiosenna

Smacznego!