Wiosenna szakszuka
Składniki :
- 5 łyżek oliwy
- 2 duże słodkie cebule, pokrojone w pióra
- cukier, sól
- 4 ząbki czosnku, posiekane
- łyżeczka kuminu
- kawałek (wielkości kciuka) świeżego imbiru, startego
- 3 małe cukinie, pokrojone wzdłuż na ćwiartki i krótsze słupki
- 200 g różyczek brokuła, blanszowanych przez 2 min
- 100 g liści szpinaku baby, oczyszczonych, lub miksu wiosennych listków (rukola, roszponka, szczaw, amarantus itd)
- ogórek sałatkowy, pokrojony wzdłuż na ćwiartki i krótsze słupki
- 2 główki rzymskiej sałaty, przecięte wzdłuż na ćwiartki
- 8 jajek
- szklanka zielonego groszku z mrożonki
- szklanka bobu z mrożonki
- sok z cytryny
- płatki chili
- smażona cebulka
- kiełki brokuła i cebuli
Dip:
- 50 g masła
- 3 łyżki listków kolendry i mięty, posiekanych
- 350 ml greckiego jogurtu
Przygotowanie :
- Na dużej głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy cebulę, oprószamy cukrem i solą, smażymy, często mieszając, aż zacznie się karmelizować. Dodajemy posiekany czosnek, kumin i imbir, podsmażamy ok. 5 min.
- Dokładamy kawałki cukinii i róże brokułu, skrapiamy wodą, dusimy razem 5 min. Dodajemy szpinak, ogórek, sałatę, oprószamy solą i pieprzem, podsmażamy ok. 3 min.
- W warzywach robimy 4 dołki, w każdy wpuszczamy po 2 jajka, na wierzchu rozsypujemy groszek i bób, trzymamy na średnim ogniu ok. 10 min, aż białka jajek się zetną, a żółtka pozostaną aksamitnie płynne.
- Na dip: masło topimy na patelni i rozgrzewamy, aby się zapieniło i zbrązowiało. Większość mieszamy z ziołami i jogurtem, przekładamy do salaterki. Resztą masła polewamy szakszukę, skrapiamy dodatkowo sokiem z cytryny, posypujemy prażoną cebulką oraz kiełkami brokuła i cebuli.
Przepis pochodzi ze strony www.mojegotowanie.pl/przepis/szakszuka-wiosenna
Smacznego!
Komentarze