Grzyb wywołujący chorobę zimuje w postaci sklerocji na obumarłych resztkach roślin: uprawnych, chwastów czy ściółki. Wiosną, z porażonych tkanek wyrastają konidia, tworzące zarodniki konidialne, będące pierwotnym źródłem infekcji. Do infekcji najczęściej dochodzi przez kwiaty. Porażone kwiaty i owoce obumierają, gniją lub zasychają.

Jedyną skuteczną metodą zapobiegania porażenia przez szarą pleśń jest ochrona chemiczna. Na rynku dostępnych jest wiele preparatów zarejestrowanych do ochrony przed tą chorobą. Dotychczas nie było jednak preparatu, który skutecznie pozwala chronić przed szarą pleśnią nie tylko truskawki czy maliny, ale także borówkę wysoką, jeżynę, agrest czy porzeczki.

Switch – unikalny skład, wyjątkowe działanie
Preparatem, który całkowicie zmienia istniejącą sytuację, jest Switch firmy Syngenta. Jest on doskonale znany producentom owoców miękkich. Środek ten jest powszechnie używany i ceniony za skuteczność oraz niezawodność działania. W jego skład wchodzą dwie substancje czynne, pochodzące z odmiennych grup chemicznych, nawzajem uzupełniające się w działaniu. Pierwsza – fludioksonil (fenylopirole) – jest substancją kontaktową, lipofilną, doskonale i trwale potrafiącą łączyć się ze skórką rośliny.

Oddziaływując na funkcję błony komórkowej oraz syntezę aminokwasów hamuje kiełkowanie zarodników na powierzchni skórki oraz zapobiega wnikaniu strzępki grzyba do wnętrza rośliny. Druga – cyprodynil (anilinopirymidyny) – jest substancją systemiczną. W krótkim czasie wnika do wnętrza rośliny, także w niższych temperaturach. Hamując syntezę metioniny u grzybów oraz wydzielanie enzymów hydrolitycznych ogranicza wnikanie strzępek grzyba, ich wzrost, a także zarodnikowanie patogenu.

Wspólne, a jednocześnie odmienne działanie obu substancji powoduje, że preparat Switch jest jednym z najlepszych, jeżeli nie najlepszym preparatem do zwalczania szarej pleśni. Z tego samego powodu prawdopodobieństwo uodpornienia się tego patogenu na Switch jest niskie, a rozszerzona rejestracja powoduje, że może on być stosowany w większości upraw roślin jagodowych.